Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen evenaart Vettel: wie is Red Bulls 'gouden coureur'?

Beide coureurs houden de reputatie van het Red Bull-juniorprogramma hoog, maar heeft Max Verstappen Sebastien Vettel verdrongen als de beste coureur van het team?

Max Verstappen evenaarde met zijn overwinning tijdens de Grand Prix van Miami het record van 38 F1-overwinningen als Red Bull-coureur, dat op naam staat van Sebastian Vettel. De Nederlander is sinds het begin van het nieuwe tijdperk in de sport in topvorm en behaalde afgelopen seizoen zijn tweede titel, met een marge van 146 punten op Charles Leclerc. Heeft Verstappen, hoewel hij qua titels nog niet op gelijke hoogte staat met Vettel, de Duitser nu overtroffen als Red Bulls beste coureur?

Cr-rlnyNRu5

Dit bericht op Instagram bekijken Een bericht gedeeld door RacingNews365 Nederland (@racingnews365)

Het originele succesverhaal van Red Bull

Vettel werd de vijfde wereldkampioen in vijf jaar tijd toen hij in 2010 zijn eerste titel veroverde, na Fernando Alonso, Kimi Raikkonen, Lewis Hamilton en Jenson Button. De triomf van de Duitser zou echter het begin zijn van een vierjarige periode van dominantie die de sport niet meer had gezien sinds Sebs idool Michael Schumacher er aan het begin van de eeuw vijf op rij voor Ferrari in de wacht wist te slepen. Terwijl Red Bull dominant was in 2011 en 2013 - gedurende welke Vettel Alberto Ascari's stokoude record van negen opeenvolgende race-overwinningen evenaarde - ging de strijd om het kampioenschap in 2010 en 2012 door tot aan de laatste race.Menigeen zal wijzen op de finale in Abu Dhabi in 2010, waar hij het kampioenschap won na een gelukkige reeks van gebeurtenissen in zijn strijd tegen Alonso, maar we mogen niet vergeten dat geen enkele titel wordt gewonnen in één enkele race. Twee jaar later moet hij gedacht hebben dat zijn droom van een derde titel voorbij was toen hij in bocht vier van de Grand Prix van Brazilië in botsing kwam met Bruno Senna.De gedenkwaardige comeback door het veld met een zwaar beschadigde auto belichaamde Vettels houding ten opzichte van het racen. Opnieuw liet hij rivaal Alonso, met stomheid geslagen, achter met allerlei vragen: hoe was het hem wéér niet gelukt om een titel aan zijn totaalaantal te voegen? Red Bull verloor zijn voorsprong toen in 2014 de hybride krachtbronnen werden geïntroduceerd in de F1. Nadat Vettel er niet in slaagde om zijn nieuwe teamgenoot Daniel Ricciardo te verslaan, vertrok hij naar Ferrari, na 44 polepositions en 65 podiumplaatsen te hebben behaald voor Red Bull. Wat Vettel had gedaan was het bewijs dat het Red Bull-juniorprogramma de moeite waard was, ondanks het aantal coureurs dat voor 2014 bij zowel Red Bull als Toro Rosso was gekomen en gegaan.

Jongste F1-coureur ooit doet van zich spreken

Terwijl Ricciardo's zeven overwinningen voor Red Bull ervoor zorgen dat hij een begrip werd voor F1-fans, werd Verstappen door zijn versnelde overstap van F3 naar Toro Rosso in 2015 de jongste coureur in de geschiedenis van de sport. Maar zijn opmars belandde in de volgende versnelling toen Verstappen na vier races in 2016 werd gepromoveerd naar Red Bull. De toekomstige kampioen bevestigde zijn potentieel door in zijn eerste race voor het team een zwaarbevochten overwinning te behalen en in het proces Raikkonen tijdens een zenuwslopend slot van zich af te houden. Verstappen is sindsdien louter beter geworden en heeft elk jaar overwinningen behaald, ondanks dat Red Bull aan het eind van het vorige decennium een flinke achterstand had op Mercedes. Pas in 2021 zou Verstappen de kans krijgen om te strijden voor de wereldtitel - een gevecht met Hamilton dat herinnerd zal worden als een van de meest dramatische gevechten in de geschiedenis van de F1. Alhoewel hij in vergelijking met de zevenvoudig kampioen minder ervaring had, weigerde Verstappen te bezwijken onder de druk, die hij zowel intern als extern ervaarde. Tien Grand Prix-overwinningen in een jaar tijd onderstreepten zijn recht om tot kampioen gekroond te worden, ongeacht hoe sommigen de gebeurtenissen tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi ervaarden. Verstappen deed er vorig jaar nog een schepje bovenop, met een duidelijke overwinning op Ferrari-coureur Leclerc. Alhoewel de Red Bull-bolide dominant was, toonde het enorme gat naar Sergio Perez en zijn recordaantal van 15 zeges aan dat het niet alleen maar aan de auto lag. De Mexicaan is niet de eerste coureur die Verstappen niet kan evenaren. Pierre Gasly en Alex Albon redden het ondanks hun bewezen talent niet.

Generatietalent

Vettel is ongetwijfeld een Formule 1-legende, zowel vanwege zijn prestaties op als naast de baan. In zijn tijd bij Red Bull toonde hij zijn geweldige talent en die bekwaamheid bleef hij in zijn eerste jaren bij Ferrari ook aan de wereld tonen toen hij een gooi deed naar het kampioenschap. Maar Verstappen heeft het talent dat we maar een keer per generatie voorbij zien komen. Zelden zet een coureur een rondetijd neer die zoveel sneller is dan de rest als hij voor de eerste ronde van de eerste training van een GP de baan op komt. Verstappen hoeft zijn vertrouwen niet op te bouwen. De Grand Prix van Miami was een perfecte samenvatting van zijn carrière tot nu toe - het tempo dat hij met zijn set harde banden in het midden van de race toonde, was onaantastbaar voor iedereen op de grid. Op de lijst met F1-legendes zal hij alleen maar verder stijgen, zeker nu zijn derde titel in aantocht is. Voor Vettel zal er in het hart van Red Bull altijd een plekje zijn, maar Verstappen is ongetwijfeld de 'gouden coureur' uit Red Bulls hele autosportgeschiedenis.

Viaplay
x
GP België Verstappen en Perez op de bon geslingerd na eerste vrije training