Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Bahrein 2023

Verstappen grijpt poleposition GP Bahrein na razendspannende kwalificatie

Max Verstappen heeft de poleposition voor de GP van Bahrein veroverd. Sergio Perez vloog naar P2, gevolgd door Charles Leclerc op P3 en Carlos Sainz op P4.

Na maanden lang wachten was het eindelijk zo ver: de eerste Formule 1-sessie van het seizoen waarin er echt iets op het spel stond! Na drie testdagen en drie vrije trainingen was het tijd voor de kwalificatie voor de GP van Bahrein.

Niemand wist vooraf wie de pole zou gaan pakken. Natuurlijk waren er wel een aantal favorieten. Max Verstappen en nota bene Aston Martin-coureur Fernando Alonso worden door iedereen in de gaten gehouden, maar ook teamgenootjes Sergio Perez, Lance Stroll en de beide Ferrari- en Mercedes-coureurs waren outsiders voor de eerste startplek.

Q1

De eerste kwalificatiesessie was nog niet onderweg of de rode vlag werd al gezwaaid. Ferrari veroorzaakte die rode vlag: een onderdeel vloog van de wagen van Charles Leclerc af op het rechte stuk. Alleen Yuki Tsunoda en Nyck de Vries hadden op dat moment een tijd neergezet. Met nog twaalf en een halve minuut op de klok werd iedereen vervolgens weer los gelaten.

Tijdens de eerste vliegende ronden werd meteen duidelijk dat het spannend ging worden: twee Ferrari's, twee Mercedessen, twee Aston Martins en twee Red Bulls bij de eerste acht, met Sainz als snelste, gevolgd door Russell en Leclerc. Verstappen en Perez kwamen in eerste instantie niet verder dan P5 en P6.

Maar in Q1 gaat het natuurlijk niet om de snelste, maar om de langzaamste tijden. In de slotseconden ging iedereen nog een keer naar buiten: wie valt er af in het eerste deel? Nagenoeg iedereen wist zijn tijd te verbeteren op de sneller wordende baan. Het was De Vries die als enige zijn ronde niet verbeterde en op zondag op P20 start. Ook Oscar Piastri, Kevin Magnussen, Pierre Gasly en Logan Sargeant redden het niet.

Uitslag Kwalificatie - Bahrein

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Q2

In Q2 was de prangende vraag: wie gaat er met de topteams en Aston Martin mee naar Q3? Kijkend naar de vier snelle teams waren er in principe maar twee extra plekjes beschikbaar. Red Bull liet tijdens de eerste run in Q2 in ieder geval meteen zien waarom zij de favorieten waren: Max Verstappen was met een 1.30,5 ruim sneller dan wie dan ook, een kwart tel sneller dan Sergio Perez en vier tienden van een seconde sneller dan Lewis Hamilton.

Red Bull had er vertrouwen in en bleef tijdens de tweede Q2-runs binnen staan. De tijden waren inderdaad genoeg om door te stoten naar Q3, maar Charles Leclerc kwam nog wel aan Verstappen voorbij met een 1.30,2 en Alonso kwam ook in de buurt van de Nederlander. Dat beloofde wat voor het beslissende deel van de kwalificatie!

De twee coureurs die met de vier topteams mee mochten naar Q3, waren Esteban Ocon van Alpine en Nico Hulkenberg van Haas! Alexander Albon, Yuki Tsunoda, Guanyu Zhou, Valtteri Bottas en Lando Norris vielen met zijn allen af.

Q3

Daar gaan we, Q3! Wie ging het worden? Red Bull, Ferrari, Mercedes, of toch Aston Martin? De eer was aan Max Verstappen om een eerste ronde neer te zetten. Dat deed hij goed, heel goed: 1.29,8. Hij was sneller dan teamgenoot Sergio Perez en beide Ferrari-coureurs, maar Mercedes en Fernando Alonso lieten even op zich wachten. Ook zij kwamen niet aan de tijd van Verstappen.

Leclerc stapte met nog twee minuten te gaan al uit zijn Ferrari en hield het voor gezien: die ene tiende van een seconde achterstand op Verstappen ging hij niet goedmaken. Verstappen, Perez en Sainz probeerden het nog wel. Kon iemand Max nog aanvallen? Het antwoord was nee: Verstappen verbeterde zijn eigen tijd en verzekerde zichzelf zo van de poleposition. Sergio Perez pakte P2, met achter hem een tweede Ferrari-startrij. Charles Leclerc start op zondag op P3, Sainz op P4.

Check hieronder de slotseconden van de kwalificatie!

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Bahrein 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"