Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

"Verstappen had in de Mercedes niet veel beter kunnen scoren dan Hamilton en Russell"

'Max Verstappen stijgt boven zijn materiaal uit', zo wordt regelmatig gezegd door de F1-kenners. Maar wat had de regerend wereldkampioen dit jaar kunnen presteren in de Mercedes-bolide? Het kampioenschap winnen in ieder geval niet, daar is ons podcastpanel het over eens.

Zoals elke week in de RacingNews365 Formule 1-podcast krijgen autocoureur Tom Coronel en F1-expert Ruud Dimmers een aantal stellingen voorgeschoteld. 'Max Verstappen was minimaal tweede geworden in de auto van Mercedes', was een van deze stellingen voorafgaand aan de Grand Prix van de Verenigde Staten. Het antwoord van Coronel en Dimmers was duidelijk en eensgezind. "Nee", oordeelden de experts direct. "Die auto was in het begin van het seizoen echt serieus slecht. Het was leuk dat George Russell de constante man was, altijd in de top vijf finishte en nooit uitviel. Die auto gaat ook nooit kapot: ze zijn twee keer uitgevallen en dat had niks te maken met de auto", legt Dimmers uit. "De auto is gewoon bulletproof, vorig jaar eigenlijk ook al. Dat is ook de klasse van Mercedes. Er gaat niks kapot, geen enkel onderdeel." Verstappen had het hoogstwaarschijnlijk niet heel veel anders gedaan. "De top vijf en af en toe bijna op een ronde achterstand (Russell, red). Verstappen kan veel, maar Verstappen kan geen seconde harder rijden dan Russell. Hij kan veel, maar het is geen superman." "Russell heeft het heel goed gedaan en Hamilton zit er ook goed bij, maar Max was geen tweede geworden. Ik denk dat derde het maximaal haalbare was en als hij daar in zou zijn geslaagd, dan zou hij echt een 'Michael Schumachertje' in de de beginjaren van Ferrari hebben gedaan." Coronel sluit zich hier volledig bij aan en is benieuwd naar waar Mercedes aan het einde van het Formule 1-seizoen staat. Momenteel zijn ze derde in de constructeursstand en staat Russell met P4, zelfs voor Ferrari-coureur Carlos Sainz. "Dat is nog zo, maar dat gaat natuurlijk wel veranderen. Mercedes is langzamer en Ferrari gaat nu gewoon wat punten scoren."

Red Bull, Mercedes en Ferrari in de Verenigde Staten

Tweede werd Verstappen dit Formule 1-seizoen in ieder geval niet. Net als in 2021 gaat de Limburger er vandoor met de wereldtitel, al is de strijd dit keer al beslist met nog vier races te gaan. De eerste race van deze vier is de Grand Prix van de Verenigde Staten. Heeft Red Bull hier het voordeel of juist Ferrari? "Wat me opvalt is dat die Ferrari heel veel grip pakt", stipt Coronel aan. "In de kwalificatie vinden ze het piekmoment goed, maar de bekende foto na de finish: de banden van Leclerc vergeleken de banden van Max of Perez, in ieder geval die van Red Bull en Ferrari... Dat was serieus een groot verschil." Hiermee doelt Coronel op de intermediates na de GP van Japan. De banden van Verstappen waren in een prima staat, maar die van Leclerc totaal niet. Veel grip is handig op het Circuit of the Americas, maar het is nog maar de vraag hoe goed de Ferrari-bolide om zal gaan met het rubber. "Dit betekent dus wel: als je meer banden slijt, dat je dan meer grip uit de band trekt. Die piek kan je tijdens de kwalificatie beter vinden, maar als je over pak en beet 60 ronden moet rekenen, dan is het natuurlijk net iets anders. Dan moet je juist niet alles in de eerste ronde hebben, maar een gemiddelde over de stint van twintig, dertig ronden." Dimmers vult aan: "Op COTA heb je de lange rechte stukken, dat is best goed voor Red Bull. Aan de andere kant heb je ook die bochten van 90 graden (goed voor Ferrari). Die esses moeten wel weer in het voordeel van Red Bull zijn. Ik denk dat de kwalificatie best spannend wordt, maar in de race wordt het gewoon Max." Beluister de gehele podcasts hieronder.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'