Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen hekelt 'verschrikkelijke' F1-trend: "Dit vind ik helemaal niet leuk"

Max Verstappen kwam in het afgelopen Formule 1-seizoen voor een teleurstelling te staan. Stratencircuits zijn niet meer wat ze geweest waren door de nieuwe generatie F1-bolides. De regerend wereldkampioen geniet sowieso meer van de 'old school' circuits.

Door de nieuwe generatie Formule 1-bolides is er het een en ander veranderd in de koningsklasse van de autosport. De auto's maken nu gebruik van ground effect, een vorm van downforce genereren met behulp van Venturi-kanalen aan de onderkant van de auto in plaats van via het gebruik van vele vleugeltjes op de wagen. Dit brengt een aantal nieuwe karakteristieken met zich mee. Zo zijn de F1-bolides van 2022 wat zwaarder, maar ook wat 'stijver' tijdens het rijden. Soms zorgt dit voor een onaangename ervaring, vooral op de stratencircuits. Max Verstappen baalt ervan. "Het is erg lastig, vooral in de kwalificatie. Het is superlastig om een perfecte ronde te rijden", zegt hij tegenover Viaplay . "Ik vind de bochten op hoge snelheid zoals in Spa-Francorchamps 100% beter, want dan kan je écht het verschil maken. Als coureur is, vooral met de nieuwe auto's, het rijden op een stratencircuit de verschrikkelijkste ervaring ooit. Gewoon omdat de auto's zo zwaar en stijf zijn." Verstappen baalde keihard toen hij in Singapore aankwam voor de stratenrace. "Ik hou van Singapore. Het circuit is geweldig, maar ik was ontzettend teleurgesteld met het gedrag van de auto. Je kan bijna niet meer op de kerbs rijden. Zodra je over een kerb rijdt, knal je bijna naar de overkant van de baan."

Verstappen wil normale circuits

De 'normale' circuits zijn er gelukkig voor Verstappen in overvloed. Toch komt er volgend jaar weer een nieuw stratencircuit bij in Las Vegas, deels over de befaamde Strip. Of de Nederlander daar zo blij mee is? "Ik ga liever voor een andere reden naar Las Vegas..." "We krijgen meer en meer stratencircuits en dat vind ik helemaal niet leuk. Een Formule 1-auto is niet ontworpen om op een stratencircuit te rijden. De auto komt tot leven in goede hogesnelheidsbochten. Ik begrijp best dat er een aantal stratencircuits per jaar op de kalender staan. Het is leuk en bla, bla, bla, maar niet te veel." "Ik heb veel liever de old school circuits, zoals Suzuka. Als je daar een ronde rijdt in de kwalificatie is het zó veel leuker dan een random stratencircuit!"

Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'