Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen in Austin: van DNF en straf naar naar vier op een rij?

Max Verstappen won de laatste drie GP's van de Verenigde Staten. Een vierde zege op rij is zeker geen vanzelfsprekendheid, maar in het verleden heeft Verstappen bewezen op het Circuit of the Americas te kunnen verrassen!

XPB 1179917 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Als Max Verstappen zondag aan de GP van de Verenigde Staten in Austin  begint, is het zijn negende F1-race op het Circuit of the Americas. De Nederlandse wereldkampioen gedijt goed op de uitdagende baan en gaat op voor een vierde zege op rij in Austin. Maar de resultaten waren lang niet altijd goed voor Verstappen in Austin. Een overzicht.

Bij zijn debuut op het Amerikaanse circuit in 2015 leek Verstappen op weg naar zijn eerste podiumplek voor Toro Rosso. Verstappen reed namelijk met nog tien ronden te gaan op P3, toen er een herstart was na een harde crash van Daniil Kvyat. Bij de herstart wilde Verstappen de op P2 rijdende Hamilton inhalen, maar hij vergaloppeerde zich en werd op zijn beurt zelf ingehaald door Sebastian Vettel. 

In 2016 kwam Verstappen als Red Bull-coureur terug naar Austin. Hij kwalificeerde zich als vierde, maar in ronde 28 kwam er een DNF achter zijn naam: problemen met de versnellingsbak noopten hem de wagen aan de kant te zetten. In 2017 leek hij weer op weg naar het podium. Sterker, Verstappen kwam zelfs als derde over de finish. In de laatste ronde haalde hij Kimi Raikkonen in, maar deed dit door buiten de baan te gaan. Hij kreeg een tijdstraf van vijf seconden en viel terug naar P4.

Een huzarenstukje leverde de Nederlander in 2018. Hij startte de race na een tegenvallende kwalificatie en een gridstraf voor het vervangen van enkele motoronderdelen op P18. In ronde 23 lag hij echter al op P3. Verstappen profiteerde optimaal van enkele crashes in het begin van de race en voerde een succesvolle undercut uit op Valtteri Bottas voor de derde plek. Hamilton werd door slechte banden nog gedwongen om ene pitstop te maken, wat Verstappen zijn eerste podiumplek in de GP van de Verenigde Staten opleverde. Ook in 2019 reed Verstappen naar het podium, maar moest hij wel genoegen nemen met de derde plek, nadat hij na een intens gevecht in de slotfase achter Hamilton bleef.

Bekijk hier onder de beelden van Verstappen in 2017 die Raikkonen buiten de baan inhaalt. Daarna gaat de tekst verder.

Na een Austin-loos seizoen in coronajaar 2020, keerde de F1 in 2021 terug op het Circuit of the Americas. Voor Max Verstappen direct enkele primeurs. Want voor het eerst pakte hij er poleposition. Hoewel hij in de eerste ronde direct werd ingehaald door zijn rivaal Hamilton, slaagde Verstappen er uiteindelijk wel in om voor het eerst de GP van de Verenigde Staten te winnen. Het verschil met Hamilton was net iets meer dan een seconde.

Een jaar later, 2022, startte Verstappen de race vanaf P2, maar al in de eerste bocht ging hij voorbij aan Carlos Sainz. Een onbedreigde overwinning lag in het verschiet, ware het niet voor een mislukte pitstop, die hem achter Hamilton en Charles Leclerc wierp. Hij moest er voor vechten, maar kwam alsnog als winnaar over de streep, waarmee Red Bull zich ook verzekerde van de eerste constructeurstitel sinds 2013. 

In 2023 voltooide Verstappen zijn trilogie op het Circuit of the Americas. Hij startte dan wel vanaf de zesde plek, maar reed met zijn dominantie RB19 naar zijn vijftiende zege van het seizoen.  Of het voor de Nederlander ook vier op een rij gaat worden in Austin? Dat is nog maar zeer de vraag. Dan zullen de updates die Red Bull meeneemt wonderen moeten gaan verrichten.

Bekijk hieronder de eerste zege van Verstappen in de GP van de Verenigde Staten.

We verloten maar liefst 10 schaalmodellen en 10 caps onder onze YouTube-abonnees! Maak nu kans op één van deze prijzen door je te abonneren op ons YouTube-kanaal én te reageren onder de video via de onderstaande knop.

Abonneer, reageer en win!

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen gelauwerd Red Bull-unicum dreigt: "Dat is wel heel extreem, hè?"