Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen in Canada: dramatische kwalificatie, vliegende start en 'slechts' één zege

Max Verstappen zal zondag proberen zijn zesde zege van het seizoen te pakken. Dit zal hij doen op het Circuit Gilles Villeneuve in Canada. Een baan waar hij in zes eerdere races 'slechts' één keer als winnaar over de finish kwam.

De eerste keer dat Max Verstappen meters maakte in de Formule 1 op het Circuit Gilles Villeneuve was in 2015, De enige keer dat hij daar reed in zijn Toro Rosso. Hij kwalificeerde op een nette twaalfde plek, maar moest de race toch achteraan beginnen vanwege een motorwissel. In de race reed hij uiteindelijk naar P15.

Een jaar later lagen de kaarten helemaal anders. Na een droomdebuut voor Red Bull in Spanje in 2016 werd die zege gevolgd door een DNF in Monaco. In Canada wilde Verstappen laten zien dat de winst in Spanje geen toevalstreffer was. Zijn derde race voor Red Bull kon hij starten vanaf P5, met net voor zijn neus teamgenoot Daniel Ricciardo; Lewis Hamilton startte vanaf pole. Verstappen slaagde erin om een plek te winnen en naar P4 te rijden. In de slotfase hield hij de latere wereldkampioen Nico Rosberg knap achter zich.

Elektronisch probleem

In 2017 kwalificeerde Verstappen zich weer als vijfde voor de GP van Canada. Maar in vergelijking met een jaar eerder verliep de race veel slechter. Al na tien rondes stond er een DNF achter zijn naam, terwijl de start nog wel fantastisch was. Binnen twee bochten (!) reed hij al achter raceleider Lewis Hamilton. Maar in ronde 10 van de race viel zijn wagen ineens stil vanwege een elektronisch probleem.

Zijn eerste podium in Canada pakte de Nederlander in 2018. In VT1, VT2 en VT3 was hij de snelste, maar in de kwalificatie moest hij Sebastian Vettel en Valtteri Bottas voor zich dulden. In de race kon hij P3 vasthouden, op slechts een seconde achterstand van Bottas. Een eerste podium voor Verstappen, die hij aanvulde met de snelste raceronde.

Primeur in 2022

Nieuw ronde nieuwe kansen in 2019 voor Verstappen in Canada. Alleen zorgde een slechte kwalificatie al direct dat hij een inhaalrace moest beginnen. Een crash van Kevin Magnussen in de laatste bocht zorgde ervoor dat Verstappen er niet in slaagde om Q3 te halen, P11 restte. In de race klom Verstappen knap op naar P5 en was daarmee de laatste rijder die niet op een ronde werd gezet door winnaar Lewis Hamilton.

De twee jaren erna werd er in Canada niet geracet vanwege de coronapandemie. Vorig jaar keerde de Formule 1 terug in Canada. Met bijna zeven tiende van een seconde voorsprong op Fernando Alonso pakte Verstappen zijn eerste poleposition in Canada. De race was de 150ste Formule 1-race in de carrière van Verstappen. In de slotfase van de race maakte Carlos Sainz het nog spannend, maar Verstappen hield de Ferrari-coureur achter zich en pakte zijn eerste zege in Canada.

En dit jaar? Nieuwe ronde nieuwe kansen.