Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen in Canada: Van P15 naar twee op een rij

Dit weekend komt Max Verstappen voor de achtste keer in actie op het Circuit Gilles Villeneuve in Canada. De regerend wereldkampioen kent vrij wisselvallige resultaten in Montréal, maar de afgelopen jaren kwam daar wel verandering in. Dit is het trackrecord van Verstappen in de Canadese miljoenenstad.

Verstappen Canada win 2022
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Tot Max Verstappen zich wereldkampioen Formule 1 mocht noemen, was hij nog niet bepaald succesvol in Canada. Sterker nog, in de vijf voorgaande pogingen, wist de Nederlander slechts één keer het podium te behalen. Het iconische circuit in Montréal was vooral in de beginjaren niet altijd even goedgezind voor de Nederlander.

In 2015 maakte Verstappen voor het eerst kennis met het Circuit Gilles Villeneuve. Het werd niet de leukste eerste kennismaking ooit. In de kwalificatie was Verstappen in Q1 nog wel sneller dan zijn teamgenoot Carlos Sainz, maar in Q2 moest hij zijn meerdere erkennen in de Spanjaard. Verstappen kwalificeerde uiteindelijk als twaalfde, maar moest de race als laatste beginnen, vanwege een nog openstaande straf uit de vorige race In Monaco. Ook wisselde hij van motor, waardoor hij nogmaals tien plekken achteruit moest. Omdat hij deze niet kon inlossen, kreeg hij tijdens de race een tien seconden stop-and-go-penalty.

Het zorgde ervoor dat Verstappen een vrij kansloze race reed. De Nederlander kwam dan ook niet verder dan P15, in een race waarin zeventien auto's de finish haalde. Hoe anders was dat een jaar later. Verstappen was inmiddels van Toro Rosso opgeklommen naar Red Bull Racing en had al een overwinning achter zijn naam staan. In Canada kwalificeerde hij zich wel achter zijn teamgenoot, maar finishte uiteindelijk ruimschoot voor Daniel Ricciardo. P4, voor Nico Rosberg in de Mercedes, maar wel bijna een minuut achter de uiteindelijke winnaar: Lewis Hamilton.

De tekst gaat verder na de foto.

			© XPBimages
	© XPBimages

Twee op een rij

Ook de editie van 2017 werd er een om snel te vergeten. Na een prima kwalificatie, waarin Verstappen Ricciardo opnieuw de baas was, moest de Nederlander zijn Red Bull al na tien rondes aan de kant zetten. Een elektronisch probleem met de Renault-motor en het begin van drie uitvalbeurten op een rij. Voorlopig nog niet echt veel groot succes in Canada, maar in 2018 kwam daar verandering in. 

In de kwalificatie wist Verstappen knap voor Lewis Hamilton op P3 te kwalificeren, waarna hij in de race die positie vast wist te houden. Sterker nog, het gat richting de uiteindelijke winnaar, Sebastian Vettel, was kleiner, dan het gat naar P4. Slechts acht seconden finishte Verstappen achter de Duitse Ferrari-coureur. Valtteri Bottas werd tweede op een kleine seconde van Verstappen.

Na de vijfde plek in 2019, verdween Canada voor twee jaar van de Formule 1-kalender. Reden was, niet geheel verrassend, de pandemie. Toen de Formule 1 in 2022 eindelijk terugkeerde in Montréal was Verstappen al een regerend wereldkampioen. Dit liet hij zien tijdens de editie van 2022. Voor het eerst pakte de Nederlander poleposition in Canada, waarna hij na de start Carlos Sainz achter zich aan kreeg. Het werd een heerlijk gevecht tussen de voormalige teamgenoten van Toro Rosso, waarbij Verstappen ook nog eens met problemen kampte. 

De boordradio van de Nederlander was namelijk kapot, waardoor hij niet kon communiceren met het team. Zijn raceengineer moest per ronde vertellen wat het gat was naar Sainz, waardoor zijn eerste overwinning in Canada een knap staaltje teamwork mag worden genoemd.

Ook vorig seizoen won Verstappen de Grand Prix van Canada, echter deze keer was het met iets meer overmacht. Hij pakte de poleposition met een enorme voorsprong op nummer twee Nico Hulkenberg. De Duitser werd vervolgens naar achteren gezet, door een overtreding tijdens de rode vlag-situatie, waarna Fernando Alonso op P2 terecht kwam. Daar finishte beide heren uiteindelijk ook. Verstappen bouwde zijn voorsprong gestaag uit tot bijna tien seconden, om vervolgens zonder problemen naar de finish te rijden.

Voorspel en win

Voorspelgame visual 2024

Wie wint de Grand Prix van Canada 2024?

Speel mee en maak kans op een prachtige drivers cap van Max Verstappen!

Speel mee

Unibet heeft een super stunt! Win 50x jouw inzet bij een zege van Verstappen, Norris of Piastri in België. Welke coureur zal er zegevieren?

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
GP België Verstappen en Perez op de bon geslingerd na eerste vrije training