Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Spanje 2024

Verstappen kan belangrijke slag slaan: "Dan heb je de beker met één hand vast"

De Grand Prix van Spanje is meestal de race die niet bol staat van de actie, maar dat zou dit weekend weleens anders kunnen zijn. Wat wel zeker is: de race zal ons veel vertellen over de rangorde in de top van het Formule 1-veld, zien ook Tom Coronel en Ruud Dimmers.

Verstappen race Canada
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De GP van Spanje is de afgelopen jaren niet bepaald de meest spectaculaire race van het jaar geweest. Het was daarnaast vaak de eerste Europese race van het seizoen, daarmee ook gelijk een goede graadmeter voor alle teams en de eerste gelegenheid om grote updates mee te nemen. Maar is de Grand Prix van Spanje nog wel zo'n belangrijke graadmeter, zeker nu we de races in Imola en Monaco al hebben gehad? Autocoureur en analist Tom Coronel en F1-kenner Ruud Dimmers bespreken het in de nieuwe Formule 1-podcast van RacingNews365.

Coronel laat in ieder geval duidelijk van zich horen. "Tuurlijk wel, hoezo niet?", stelt de analist. Dimmers gaat daar tegenin. "Het is nu minder. In het verleden was het altijd de eerste Europese race en dan kwam iedereen met een hele vrachtwagen vol met onderdelen aan. En soms kwam er zelfs een B-spec. Bovendien werd er 365 dagen per jaar getest in Spanje", aldus Dimmers.

Vervolgens neemt Coronel het over. "Dat is de reden waarom Spanje altijd een goede basis was. Alle teams kennen de baan, net als de coureurs. Ze hebben daar zoveel data. Het is eigenlijk de baseline van alles. Als je goed gaat in Barcelona, kan er eigenlijk vanuit gaan dat je alle Europese races er gewoon serieus goed bij zit." Dimmers vervolgt: "De concurrentie is zich al aan het indekken. Het ging misschien wat moeilijker in Miami, Canada en Monaco voor Red Bull, maar in Spanje hebben we allemaal geen kans. McLaren roept het, Ferrari roept het en Mercedes roept het al heel lang natuurlijk", aldus de F1-kenner.

Serieus vet seizoen

Coronel: "Let's see, let's hope. Ik verwacht niet dat ze zo oppermachtig zijn als ze de laatste twee jaren zijn geweest. Ik zie echt wel dat teams wat dichterbij zijn gekomen en dan heb ik het ook over Mercedes en McLaren. We moeten niet vergeten dat Leclerc een paar jaar geleden uitviel, die toen op kop reed. We moeten ook niet vergeten dat die teams weten hoe ze de race in Barcelona moeten voorbereiden. Ik vermoed zelf dat Barcelona serieus spannend gaat worden en dat hoop ik eigenlijk ook. Als dat ook echt gaat gebeuren, zoals we ook in Canada hebben gezien, dan gaan we weer een serieus vet seizoen meemaken", zo vertelt Coronel verder.

Zegt een eventuele spannende GP van Spanje ook iets over de races die erna komen? Coronel en Dimmers knikken instemmend. "Waarbij de kleine verschillen de doorslag gaan geven. Ik ben wel heel erg benieuwd hoe de McLaren het in de handen van Norris het gaat doen tijdens de race. De bandenslijtage van de McLaren is laag. Dat zagen we in Miami, net als in Imola. En daar hebben zij misschien wel een soort van wapen. Dus wordt het dan de strijd tussen Verstappen en Norris de komende races?", zo vraagt Dimmers zich hardop af.

Coronel kan zich daar wel in vinden. "De bandenfluisteraar Verstappen was altijd sterk. Van Barcelona weten we dat de bandenslijtage serieus groot is, helemaal links voor en linksachter. Dus dit is wel zo'n circuit waar Norris net eventjes dat extraatje nog kan meepakken. En wat mij ook in China opviel bij Norris in de laatste stint, is dat als de auto lichter wordt, erg sterk is."

"En als je kijkt naar de laatste vier races en je telt Monaco niet mee, dan heb je Verstappen en Norris op de eerste twee plekken gehad. Dus die twee zijn echt lekker met elkaar bezig. In China was het ook Verstappen als eerste en Norris op 2, het is dus de laatste vier races met uitzondering van Monaco Norris versus Verstappen. Laat maar komen!", zo klinkt Dimmers optimistisch.

"En als je Verstappen heet en je wilt echt een hele, hele, hele grote gooi doen naar de wereldtitel, dan zijn de komende drie races bepalend. Als je van die drie races er twee wint... Hij staat er nu al bijna 60 punten voor, maar dan staat hij er misschien wel 70 of 80 voor op de concurrentie. Dan heb je de beker toch wel met één hand vast", zo sluit Dimmers af.

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull zullen orde op zaken stellen in Spanje

Is Red Bull In Spanje als vanouds weer de gedoodverfde favoriet of zijn de problemen substantiëler van aard? Heeft Mercedes definitief de aansluiting gevonden? Het zijn vragen waarover de heren Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk zich buigen in onze kakelverse nieuwe Formule 1-podcast. Als je de podcast liever bekijkt op Youtube, klik dan hier.

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership