Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen kan dit weekend weer een stukje F1-geschiedenis schrijven

Max Verstappen is bezig aan een zeer dominante periode. Hij stijgt dan ook met stip op vele lijstjes met mooie Formule 1-statistieken. Dit weekend kan hij op gelijke hoogte komen met een legende.

Max Verstappen domineert de Formule 1. Hij schiet als een raket richting de top op vele prachtige lijstjes met statistieken. Aankomend weekend kan hij in Canada op gelijke hoogte komen in overwinningen met niemand minder dan Ayrton Senna.

Vorig raceweekend liet hij weer een aantal mooie statistieken noteren. Hij was in Spanje namelijk zo dominant, dat hij een Grand Slam 'scoorde'. En nee, niet zoals Novak Djokovic afgelopen weekend in Parijs deed, maar de Formule 1-variant, ook wel een Grand Chelem genoemd.

Een Grand Slam is een informele titel die een coureur ontvangt na een raceweekend waarin hij of zij:

  • Vanaf de pole positie start
  • Elke ronde van de race aan de leiding gaat
  • De snelste raceronde neerzet
  • De Grand Prix wint

Met andere woorden, een coureur moet zowel tijdens de kwalificatie als de race uitzonderlijk dominant zijn om een Grand Slam, ook bekend als een Grand Chelem, te behalen.

Verschillen met een 'Hattrick'

Ook scoorde Verstappen in Spanje een Hattrick, niet te verwarren met een Grand Slam. Een Grand Slam wordt vaak verward met een Hattrick in de Formule 1, en dat is begrijpelijk omdat ze sterk op elkaar lijken. Bij een Hattrick start de coureur ook vanaf poleposition, behaalt de snelste raceronde en wint de race. Het enige verschil is dat een Hattrick niet vereist dat de coureur gedurende alle racerondes aan de leiding heeft gelegen. Om het eenvoudig te maken: een Grand Slam is altijd een Hattrick, maar een Hattrick is niet altijd een Grand Slam. Simpel, toch?

Prestigieuze coureurs met een Grand Slam

Tot op heden hebben slechts 26 coureurs een Grand Slam behaald in de koningsklasse van de autosport. De eerste Formule 1-coureur die dit presteerde was de Argentijn Juan Manuel Fangio tijdens de Grand Prix van Monaco in 1950. Max Verstappen voegde zich recentelijk bij deze elitegroep door een Grand Slam te behalen tijdens de Oostenrijkse Grand Prix in 2021. Een jaar later flikte hij het in Imola en dit jaar dus in Spanje.

Verstappen Grand Slams 2023 © RacingNews365 / XPB
Grand Slam overview F1 2023 © RacingNews365 / XPB

F1-coureur met de meeste Grand Slams

Als het gaat om het aantal Grand Slams, is de Brit Jim Clark recordhouder. Deze Schotse coureur won maar liefst acht keer deze prestigieuze titel, en dat in slechts drie jaar tijd.

Slechts drie coureurs zijn erin geslaagd om twee opeenvolgende raceweekenden een Grand Slam te behalen: Alberto Ascari, Jim Clark en Sebastian Vettel. Dit indrukwekkende prestatie werd geleverd tijdens de volgende evenementen. Kan Verstappen zijn eigen naam tijdens het GP-weekend in Canada aan dit lijstje toevoegen?

  • Grand Prix van Duitsland en Grand Prix van Nederland (Ascari, 1952)
  • Grand Prix van Nederland en Grand Prix van Frankrijk (Clark, 1963)
  • Grand Prix van Singapore en Grand Prix van Korea (Vettel, 2013).

Op gelijke hoogte met Senna

Als hij dat doet, dan komt hij tegelijkertijd ook op gelijke hoogte met Senna qua aantal zeges. Een gedeelde vijfde plaats in het aller tijden klassement. Ongekend. Alleen Alain Prost (51), Sebastian Vettel (53), Michael Schumacher (91) en Lewis Hamilton (103) hebben in hun carrière meer zeges gepakt.

Maar toen zij net zo oud waren als Verstappen nu, liepen ze nog een beetje achter. Niet heel gek, want Max was pas net de schoolbanken uit toen hij zijn F1-debuut maakte. Hieronder het overzicht van de leeftijden waarop de coureurs hun veertigste zege wisten te veroveren.

Al met al lijkt die derde titel van Verstappen eigenlijk een zekerheidje te zijn. Hij staat 53 punten voor in het klassement. Nog nooit maakte iemand zo'n grote achterstand tijdens een seizoen goed. 46 punten is de grootste achterstand die ooit werd goed gemaakt. Door wie? Door Verstappen himself, vorig jaar, na dat desastreuze begin.
overview 40 wins F1 2023 © RacingNews365 / XPB Images

Ook interessant:

Dan moet Perez naast Verstappen vervangen worden

In de nieuwste F1-podcast van RN365 wordt er vooruitgeblikt op de GP van Canada, maar wordt er nog veel meer besproken, waaronder de toekomst van Sergio Perez bij Red Bull. Ruud Dimmers, Tom Coronel en host Joris Mosterdijk vellen hun oordeel. Beluister 't hieronder.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Canada 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-fans verdeeld over toekomst Verstappen