Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Verstappen krijgt steun van Alonso: "F1 niet hier voor gemaakt"

Fernando Alonso vond de GP van Las Vegas een geslaagd evenement, maar ziet wel nog een flink aantal verbeterpunten.

Alonso Las Vegas
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Niet iedereen was even enthousiast over een Formule 1-race in de straten van Las Vegas. Zo was Daniel Ricciardo bijvoorbeeld groot voorstander, hij droomde al langere tijd van een Grand Prix in de metropool, en noemde zichzelf eerder een 'sucker for Vegas'. Ook zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton keek naar het evenement uit: "Las Vegas is een speeltuin voor volwassenen."

En kampioenschapswinnaar Max Verstappen? Die was beduidend minder enthousiast. Eerder refereerde hij al naar de GP als "99 procent show en 1 procent sport" en was hij ook niet jolig over het circuit zelf: "Niet veel aan. Weinig bochten, om eerlijk te zijn."

Toen hij de zondag als eerste over de streep kwam, was de drievoudig wereldkampioen al iets vrolijker gestemd: "Ik had altijd al verwacht dat het een goede race zou worden. Met vier lange rechte stukken, langzame bochten, dan verlies je niet veel downforce. Het racen was nooit het probleem voor mij."

"Show ziet er van de buitenkant goed uit"

Verstappen krijgt nu bijval van een andere wereldkampioen, namelijk Fernando Alonso, die ook wel wat te zeggen heeft over het evenement. De 42-jarige coureur ving de GP van Las Vegas als negende aan, en finishte op dezelfde positie. Zijn teamgenoot Lance Stroll wist voor de tweede keer dit seizoen beter te presteren dan zijn teamgenoot met een vijfde plaats. Alleen tijdens de Grand Prix van Spanje was klasseerde Stroll eerder dit jaar voor zijn ervaren teamgenoot.

"We hebben een balans nodig, zoals we allemaal (alle coureurs, red.) deze week al gezegd hebben. Er is niet veel leuks aan om op dit soort circuits te rijden, met 360 kilometer per uur, geen grip, geen zichtbaarheid, en het is ontzettend bouncy", licht de tweevoudig wereldkampioen toe na de race tegenover onder andere RacingNews365. "Ik weet dat de show er vanaf de buitenkant goed uitziet. Maar deze auto's zijn niet gemaakt voor bochten van 80 kilometer per uur. Deze auto's zijn gemaakt voor circuits zoals Suzuka, Barcelona en Silverstone, om zo het Formule 1-potentieel te maximaliseren."

Balans vinden

De Spanjaard heeft wel genoten van de race, dat was ook het probleem niet: "Vanuit de auto was de race leuk, maar ik weet niet hoe dat van buiten was. Er waren een aantal mooie gevechten, maar het niveau van grip en de temperatuur brachten de banden onder druk, met veel graining. Dus wellicht kunnen we dit volgend jaar verbeteren, want we gaan leren van de race dit seizoen."

"Maar de race was goed. Misschien dat de tijden een beetje laat waren, zowel voor de monteurs, als voor jullie en de coureurs, voor iedereen." De tweevoudig kampioen is ervan overtuigd dat volgend jaar beter gaat verlopen: "Dat was bij Miami ook zo. Er was een groot verschil tussen het eerste en tweede jaar, en ik denk dat hier er veel dingen verbeterd kunnen worden. Maar over het algemeen was het een leuk event."

Daarnaast weet Alonso ook nog een algemeen punt van verbetering te noemen om de sport tot haar recht te laten komen: "We moeten het kampioenschap en de kalender in balans krijgen. Dat zijn we al aan het doen, maar het is niet de enige weg die we op moeten gaan. Ik ben van mening dat we een aantal traditionele races moeten behouden, waar de Formule 1-auto kan uitblinken."

Formule 1 GP Las Vegas 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-baas voorspelt dat 'legende' Verstappen wordt vervangen