Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen maakt jacht op unieke hattrick tijdens GP België

Max Verstappen rijdt dit weekend zijn negende Formule 1-race op Spa-Francorchamps. Een thuisrace voor de Red Bull-coureur op een baan die hem bij lange na niet altijd gunstig gezind is geweest.

Verstappen Belgium
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Spa-Francorchamps is één van de thuisraces van Max Verstappen. Ook komend weekend zullen weer veel Nederlandse én Belgische fans vol verwachting plaatsnemen op het iconische circuit in België. Allen zullen ze hopen voor een derde zege op rij voor de Nederlandse Red Bull-coureur op het zeven kilometer lange circuit. Maar lang niet altijd was het hosanna voor Verstappen in de Belgische Grand Prix. Zo staat er bij twee van zijn acht vorige deelnames een DNF achter zijn naam. Een overzicht van de prestaties van Verstappen op Spa-Francorchamps.

2015

Bij zijn Formule 1-debuut op Spa-Francorchamps, start Verstappen vanaf P18. Hij kwalificeert als 15de, maar krijgt na een motorwissel een gridstraf. Gedurende de race slaagt Verstappen erin om helemaal naar P8 te rijden, een meer dan verdienstelijk debuut. Maar de race van de toen nog voor Toro Rosso rijdende Verstappen zal vooral herinnerd worden vanwege zijn inhaalactie op de Braziliaan Felips Nasr. Hij gaat buitenom in 'Blanchimont'. Een gewaagde actie die hem aan het einde van het seizoen een award oplevert bij het jaarlijkse FIA-gala voor 'Actie van het jaar'.

Bekijk hieronder de inhaalactie.

2016

Inmiddels rijdend voor Red Bull kende Verstappen een lastige race, terwijl de kwalificatie nog zo veelbelovend was. De Nederlander mocht naast polesitter Nico Rosberg starten vanaf de eerste startrij. Maar al in bocht 1 gaat het helemaal mis. Verstappen heeft een slechte start en wordt ingehaald door Ferrari-coureurs Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen. Verstappen wil de binnenbocht pakken, wordt afgesneden door Raikkonen die op zijn beurt te maken krijgt met zijn teamgenoot. Voor alle drie is de kans op een podiumplek direct verkeken. Verstappen moet om een nieuwe voorvleugel. Later in de race heeft hij het nog een keer aan de stok met Raikkonen en rijdt uiteindelijk naar een elfde plek.

Bekijk hieronder de clash tussen Verstappen en Raikkonen.

2017 - 2018

Een race van korte duur voor Max Verstappen. Al in de achtste ronde moet hij zijn wagen aan de kant zetten. Hij verliest al het vermogen van zijn motor en de race zit erop. "Ongelofelijk, ik kan het niet geloven", zegt hij over de boardradio, voordat hij uit de wagen stapt.

Een jaar later, zijn vierde race op Spa-Francorchamps, behaalt Verstappen wel zijn eerste podium in België. Achter winnaar Sebastian Vettel en Lewis Hamilton rijdt Verstappen naar een derde plek, terwijl hij startte vanaf P7.

Bekijk hieronder de DNF van Verstappen in 2017

2019

Weer een clash met Raikkonen en weer in de eerste bocht. Net als in 2016 snijdt de Fin, nu rijdend voor Alfa Romeo, Verstappen af in bocht 1 op het moment dat Max enthousiast in een gat duikt. Raikkonen belandt half op zijn kant en de wielophanging linksvoor van de Red Bull van Verstappen loopt veel schade op. Het leek er nog even op dat Verstappen verder kon, maar vanwege een gebroken ophanging wil de wagen niet meer insturen en knalt hij in de muur. Einde race.

2020

Een tweede podium voor Verstappen in België. Nadat hij in de kwalificatie op 0,015 seconde P2 misloopt ten opzichte van Valtteri Bottas verloopt de race zonder noemenswaardige incidenten voor de Nederlander. Net als de van poleposition startende Lewis Hamilton en daarachter diens teamgenoot Bottas behoudt Verstappen zijn derde positie.

2021

Bij zijn zevende Formule1-race op Spa-Francorchamps behaalt Verstappen twee hoogtepunten. Op zaterdag pakt hij voor het eerst poleposition bij de Grand Prix van België. Een dag later wint hij ook voor het eerst daar. Het een heeft wel heel veel met het ander te maken. De kwalificatie wordt onder wisselende omstandigheden verreden. Zeker in Q3 regende het hard. De coureurs vroegen zelfs om de sessie tijdelijk stil te leggen, wat niet gebeurde. Pas na een verschrikkelijk harde crash van Lando Norris, die gelukkig heelhuids uit zijn McLaren stapte, volgde een rode vlag. Daarna werd de kwalificatie hervat en zette Verstappen de snelste tijd neer.

De poleposition leverde Verstappen op zondag ook direct zijn eerste zege in de GP van België. Boven het circuit stonden de hemelsluizen helemaal open en was het alleen maar regen, regen, regen wat er te zien was. De start van de race werd meerdere keren uitgesteld en uiteindelijk gingen de coureurs ruim drie uur later dan gepland van start. Wel achter de saftey car. Na vier ronden werd de race afgevlagd en was Verstappen de winnaar. Omdat er slechts vier ronden (achter de safety car) werden gereden werden er wel maar halve punten toegekend voor het WK.

2022

Een tweede zege op rij voor Verstappen, maar in tegenstelling tot een jaar eerder moest hij er wel voor werken. Op zaterdag klokte de Nederlander de snelste tijd, maar vanwege een motorwissel moest hij starten vanaf plek 14. Al na de eerste ronde reed Verstappen op P8 en in de rondes erna liet hij nog maar eens zijn klasse zien. Bij ronde 12 had hij zijn Red Bull al naar de eerste plek gestuurd. Alleen na zijn eerste pitstop stond hij de leiding nog kortstondig af om daarna onbedreigd naar zijn tweede overwinning op Spa-Francorchamps te rijden. Dominant, zoals in de samenvatting hieronder te zien is.

Volgt dit weekend de derde zege op rij voor Verstappen?

Ook interessant:

Verstappen verdient een Red Bull-contract voor het leven

De Formule 1 Grand Prix van Hongarije is nog maar net voorbij en het volgende weekend staat alweer op de planning - en wel op het iconische circuit van Spa-Francorchamps. Reden genoeg voor het podcastpanel van RacingNews365 om weer bij elkaar te komen voor een nieuwe aflevering!

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP België 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking 'Red Bull-vertrek Newey voor GP Miami aangekondigd'