Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen mogelijk al snel het circuit op met zijn nieuwe Red Bull-bolide

Red Bull onthult op woensdag de nieuwe RB18. Vorig jaar mocht Max Verstappen op de dag van de onthulling al het circuit op, maar nu hult zijn werkgever zich in stilzwijgen over de precieze datum van een zogeheten shakedown.

Een nieuw tijdperk in de Formule 1 staat op het punt van beginnen. Max Verstappen en zijn negentien collega's zullen de komende weken een voor een hun nieuwe F1-bolides te zien krijgen. Het Formule 1-team van Haas trapte afgelopen vrijdag het onthullingsbal af met hun VF-22, waarmee Mick Schumacher en Nikita Mazepin komend seizoen hopen hoge ogen te kunnen gooien. Het volgende team dat het doek van haar auto trekt, is Red Bull. Verstappen en teamgenoot Sergio Perez hopen ook dit jaar ver voor Haas F1 - en natuurlijk de andere acht teams - te kunnen blijven. Dat gaan ze proberen te bewerkstelligen met de RB18, een creatie van Adrian Newey.

Verstappens eerste meters?

Net als vorig jaar onthulde Haas louter renders van haar nieuwe Formule 1-bolide, waardoor we de echte 2022-wagen nog niet te zien kregen. In Red Bulls geval krijgen we ongetwijfeld ook nog niet het echte werk te zien. Dat was vorig jaar ook al het geval, al gingen Verstappen en Perez later op de dag van de onthulling wel meteen al de baan op in de RB16B. De vraag is echter of dat dit jaar ook het geval is. In alle waarschijnlijkheid lijkt dat niet zo te zijn. Dat heeft verschillende redenen. Ten eerste is de launch van de RB18 dit jaar om 17:00 uur Nederlandse tijd, wat een shakedown daarna praktisch onmogelijk maakt. Het is dan namelijk al donker in Groot-Brittannië. Vorig jaar ging men kort na het middaguur de baan op voor de eerste ronden.

Komt er wel een shakedown?

De omstandigheden zijn dit jaar ook heel anders. Vorig jaar onthulde Red Bull de RB16B, een doorontwikkeling van de RB16 uit 2020. Daar hoefde dus relatief weinig aan veranderd worden op weg naar het nieuwe seizoen. Toen kon men dus zonder problemen de nieuwe auto gereed hebben voor een shakedown. Nu is het anders. De regels zijn compleet nieuw en er moet veel meer werk verricht worden. In combinatie met het budgetplafond proberen de teams zo laat mogelijk hun nieuwe bolide af te hebben, zo legt Helmut Marko duidelijk uit in gesprek met F1 Insider. "Vorig jaar bleven de regels nagenoeg hetzelfde, dus toen besloten we om de auto al heel vroeg klaar te hebben. Dat bleek toen de juiste keuze, maar nu is het andersom. De nieuwe regels zorgen ervoor dat alle teams zo laat mogelijk voor de testdagen klaar willen zijn."

Uitspraken Horner sluiten niet aan op Marko

De uitspraken van de Red Bull-adviseur doen vermoeden dat er misschien helemaal geen shakedown komt, maar Christian Horner laat in een interview met RacingNews365 doorschemeren dat die shakedown er waarschijnlijk wel gaat komen voorafgaand aan de testdagen in Barcelona, die op 23 februari van start gaan. "Waarschijnlijk doen we nog een shakedown voordat we afreizen naar de eerste testdagen in Barcelona. Het wordt krap, maar alles ligt op schema", benadrukt hij. Mocht die shakedown er komen, dan gebeurt dat waarschijnlijk op donderdag of vrijdag, of volgende week. De week daarna staan de testdagen al voor de deur, dus dan zal alles op weg gaan naar Barcelona.

Waarom zo mysterieus?

Red Bull en co. doen heel mysterieus over een eventuele shakedown en de reden is vrij simpel. Ten eerste willen ze hun kaarten zo dicht mogelijk tegen de borst houden. Door bekend te maken of en wanneer je het circuit opgaat, zorgt alleen maar voor extra pottenkijkers, die je er niet bij wil hebben. Ten tweede is de uitleg simpelweg dat men nog niet weet of er een shakedown in het schema gepast kan worden, omdat de auto momenteel nog in productie is. Wel is het wenselijk om een shakedown af te werken, zodat men niet voor verrassingen komt te staan tijdens de testdagen. Al met al is de kans groot dat Verstappen binnen nu en een dag of tien zijn eerste meters in de RB18 heeft gereden, maar Red Bull zal er tot aan dat moment zo mysterieus mogelijk over doen. Mercedes doet dat echter niet, want zij kondigen al aan om bij hun presentatie, op 19 februari, een shakedown te verrichten op Silverstone.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"