Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Brazilië 2023

Verstappen pakt dominante pole voor GP Brazilië, kort voor noodweer toeslaat

De pole voor de GP van Brazilië is voor Max Verstappen. Het was lang spannend, maar in Q3 liet hij iedereen achter zich toen het telde. Noodweer kwam, maar Verstappen was de enige die daar niet bang van leek.

Verstappen Brazil
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Met een kwartier vertraging ging de kwalificatie voor de GP van Brazilië om 19:15 uur Nederlandse tijd van start. Na slechts een uur training beloofde het een spannende sessie te worden. Des te meer omdat de dreiging van regen er ook was. Volgens de F1-voorspellingen was de kans op regen in de kwalificatie namelijk 60%.

Enkele coureurs, waaronder Max Verstappen, hadden tijdens het trainingsuurtje nog geen run gemaakt op de zachte banden, dus voor hen was het een hele nieuwe belevenis. Na de eerste runs in Q1 was het Lando Norris die ruimschoots de snelste was, met een voorsprong van 0,2 seconde op Lewis Hamilton en 0,3 seconde op Max Verstappen. De Nederlander riep dat zijn auto 'rondsprong als een kangoeroe'.

De namen die opvielen, stonden echter onder de streep. Op P17, P18 en P19 stonden na de eerste runs namelijk Carlos Sainz, Charles Leclerc en Sergio Perez. In de twee en derde runs losten zij die problemen echter op en schopten ze het tot Q2. De verschillen waren echter minimaal, tussen P1 en P16 zat maar een halve seconde. Perez redde het maar net, op P13.

De afvallers in Q1 waren Guanyu Zhou, Logan Sargeant, Valtteri Bottas, Daniel Ricciaro en Yuki Tsunoda.

			© Red Bull Content Pool
	© Red Bull Content Pool

Q2

De regen bleef in Q1 uit, maar was dat in Q2 ook zo? Aan het begin werden er wat druppels gevoeld, maar doorregenen deed het niet. Verstappen leek zich steeds comfortabeler te voelen in zijn RB19 en beetje bij beetje werd hij sneller. Na de eerste runs in Q2 had hij een gaatje geslagen naar Lando Norris van 0,161 seconde.

In de tweede run wist de regerend kampioen zich niet te verbeteren. Norris deed dat wel, waardoor de jonge Brit uiteindelijk de snelste man van Q2 was met een voorsprong van 0,141 op Verstappen en 0,198 op Perez. De coureurs van de top vijf teams in het kampioenschap. Red Bull, Mercedes, Ferrari, McLaren en Aston Martin stootten uiteindelijk allemaal door naar Q3.

Afvallers in Q2 waren Alex Albon, Kevin Magnussen, Pierre Gasly, Esteban Ocon en Nico Hulkenberg.

Uitslag Kwalificatie - Brazilië

Unibet
# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Q3

Maar het ging natuurlijk om de allesbeslissende Q3. Met minimale verschillen - in Q2 zat er slechts 0,354 seconde tussen P1 en P10 - beloofde het razendspannend geworden. Er lag echter een spelbreker op de loer: iedereen dook meteen de baan op, want de regen kwam eraan. De lucht was, donker-, heel donkergrijs.

Slechts één run de tijd kregen de coureurs dan ook. Verstappen vloog over Interlagos, klokte een 1:10,727, niemand kwam in zijn buurt. Charles Leclerc zat op 0,3 seconde achterstand, Lance Stroll op P3 en Fernando Alonso op P4 op 0,6 seconde. McLaren verpestte het, met Lando Norris op P8 en Oscar Piastri op P10. Piastri schoot van de baan, waardoor Perez zijn ronde niet af kon maken: P9 voor de Mexicaan.

Met nog zes minuten op de klok begon het heel hard te waaien en regenen, einde kwalificatie. Pole voor Verstappen. Stormachtig, op meer dan een manier.

Scoort Feyenoord donderdag 19 september tegen Bayer Leverkusen? Dan keert Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Brazilië 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"