Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Max Verstappen

Verstappen pakt record van Hamilton af

Max Verstappen pakte, door het winnen van de Grand Prix van Mexico, maar liefst twee nieuwe F1-records.

Hamilton Verstappen Mexico
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Max Verstappen pakte in Mexico niet één, maar twee records in de Formule 1. Zo zette hij het record voor meeste Grand Prix-overwinningen in een seizoen door 14 keer op de hoogste trede van het podium te staan en zette hij het record door meeste punten in een seizoen te pakken.

Al deze records pakt hij af van verschillende F1-grootheden. Het record van meeste overwinningen in een seizoen stond op naam van Sebastian Vettel en Michael Schumacher. Het record van meeste punten in een seizoen stond op naam van Lewis Hamilton.

Het oude record van Hamilton stond op 413 punten in een seizoen dat hij behaalde in 2019. Verstappen is daar nu dus aan voorbij door 416 punten te scoren. Op papier kan de Nederlander nog op 476 punten komen te staan door de laatste twee Grands Prix te winnen, in beide races de snelste ronde te klokken en de sprintrace in Brazilië te winnen.

Zelf kijkt Verstappen er nuchter naar; zoals we hem kennen. "We hebben een sprintrace in Brazilië", lacht hij. "Hopelijk kunnen we nog wat meer punten scoren, maar daar gaat het niet om. Uiteindelijk gaat het om het winnen van de titel en het maakt niet uit met hoeveel punten. Maar het laat wel zien dat we een krankzinnig jaar hebben", aldus Verstappen tegenover de media, waaronder RacingNews365.

Hoe zit dat procentueel gezien?

Of Verstappen relatief gezien ook het record heeft verbroken voor meeste punten in een seizoen? Dat is lastig te zeggen aangezien de puntentelling en de hoeveelheid races van jaar tot jaar variëren. In het begin van de Formule 1 kon men slechts 36 punten scoren in een seizoen. Dit seizoen kan men maximaal 596 punten scoren. En dan heb je ook nog eens punten voor de sprintraces en punten voor de snelste raceronde.

Maar als we naar de relatieve cijfers voor Verstappen kijken heeft hij, met nog twee races en een sprintrace te gaan, 69,80 procent van de punten gescoord van wat je in een heel seizoen kunt scoren. Stel hij komt aan die eerdergenoemde 476 punten, dan komt hij uit op 79,86 procent. In de jaren 50 en 60 scoorden coureurs nog wel eens de volledige 100 procent, dus dat is niet meer in te halen.

Kijken we een beetje naar de afgelopen tien jaar, dan kan Verstappen ook Vettel niet meer voorbij aangezien de Duitser in 2013 83,58 procent van het totale aantal punten scoorde: 397 uit 475 punten. Maar zoals eerder aangeven blijft het lastig om dit soort dingen te vergelijken. Feit is dat Verstappen de meeste punten ooit heeft gescoord in een seizoen en daarmee heeft hij opnieuw een record op zijn naam gezet.

Ook interessant:

Verstappen moet Mercedes méér vrezen dan Ferrari op weg naar nóg meer records

Red Bull stond in Mexico in de spotlights. Vanwege de straf voor het overschrijden van de budgetcap, vanwege het boycotten van Sky Sports en vanwege het dominante optreden van Verstappen. Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk bespreken alles in de nieuwe aflevering van de RN365 Formule 1-podcast.

Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Mexico 2022 RN365 Nieuwsdossier

33 reacties

RN365 Special
Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"

RacingNews365 zat na het F1-seizoen samen met niemand minder dan Max Verstappen voor een exclusief interview. In dit eerste deel vertelt Max over Gianpiero 'GP' Lambiase, zijn race-engineer met wie hij als het even kan voor altijd samen wil werken. Hij beschrijft de onderlinge relatie gekscherend als een 'huwelijk'. Maar wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje?

Lees meer
Viaplay
x
EXCLUSIEF Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"