Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen reageert geïrriteerd op F1-debacle: "Belachelijk"

Uren na de GP van Oostenrijk werd de uitslag van de race nog aangepast. Belachelijk, zo reageert Max Verstappen enkele dagen later op het track limit-debacle.

1200 mogelijke overtredingen moest de FIA na afloop van de GP van Oostenrijk nog bekijken. Uiteindelijk werden er 83 overtredingen gevonden en kregen er nog acht coureurs straffen, waardoor de uitslag van de race op de Red Bull Ring nog veranderde. Een slechte zaak, zo oordeelt Verstappen enkele dagen later, al had hij zelf weinig moeite met de track limits op zondag. "Om eerlijk zijn was het voor mij wat makkelijker in de race om binnen de limieten te blijven dan in de kwalificatie. Toch denk ik dat we als sport beter kunnen", zegt hij tegen de media, waaronder RacingNews365 .

MotoGP

Vorig jaar was het ook al een probleem, de track limits, maar er werd in de tussentijd niets aan gedaan. Verstappen wijst naar de mogelijke oorzaak. "Het probleem is dat we de baan moeten delen met de MotoGP. Als het alleen een F1-circuit was geweest, dan hadden we het makkelijk aan kunnen passen. Zij willen echter wat anders, maar zo maakten we geen goede beurt..." Al met al was het ietwat beschamend, concludeert Verstappen. "Dat het raceresultaat vanwege nieuw bewijs weer wordt veranderd, is een beetje belachelijk", is de Nederlander stellig. De oplossing is vrij simpel, redeneert hij. "Een grindbak is nodig, want het hele weekend is er nergens anders over gepraat dan over de track limits."

Grindbak

Toch merkte hij wel dat de bereidheid er was om meteen in te grijpen nadat het op vrijdag tijdens de kwalificatie al mis ging. "Op vrijdag hebben we al gepraat met Niels (Wittich, de FIA-wedstrijdleider, red.) en er was meteen een reactie. Hij wilde de witte lijnen breder laten verven, maar vanwege de regen kon dat niet. Dat was ongelukkig. In Barcelona hebben ze dat ook gedaan, de lijnen verdubbeld in breedte. Ik denk dat dat 75% van de overtredingen had voorkomen." In aanloop naar volgend jaar moet er in ieder geval wat veranderen, benadrukt Verstappen. "Door de nieuwe richtlijnen willen ze echt dat de witte lijn de grens is. Prima, maar we hebben op sommige circuits duidelijk een betere oplossing nodig om het wijd gaan tegen te gaan. Voor ons coureurs is het prima om grind neer te leggen, maar het circuit moet ook andere races organiseren. Het gaat over veel geld." Naar verluidt krijgen Verstappen en collega's hun zin, want in 2024 zal er grind liggen in de desbetreffende bochten.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"