Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen schaart zich achter FIA na kritiek GP Italië: "Alternatief was onmogelijk"

De Grand Prix van Italië eindigde achter de safety car, iets wat voor de fans en voor vele coureurs natuurlijk geen spektakel is. Het is dan wel een anticlimax, maar Max Verstappen legt uit dat er geen andere optie was.

Het liefst had iedereen nog een spannende slotfase gezien in Monza, maar na een late uitvalbeurt van Daniel Ricciardo eindigde de race achter de safety car. Charles Leclerc baalde natuurlijk het hardst. Het was zijn laatste kans op de overwinning, maar uiteindelijk ging Max Verstappen er met de zege vandoor. Ook de Nederlander had graag nog een paar ronden geracet, zo legt hij uit aan onder andere RacingNews365. "Natuurlijk, maar ik hoorde dat de auto (van Ricciardo, red.) vast zat in een versnelling en dat het daarom langer duurde. De auto stond ook op een plek geparkeerd waar je geen gat in de reling hebt om hem in te duwen." "Daarom moest de hijskraan het circuit op komen en op een gegeven moment was de tijd gewoon op. Het is erg jammer en ik denk dat iedereen graag racend wilde finishen, maar ja, we hadden een paar ronden tekort." Verstappen was overigens niet bang om te verliezen bij een eventuele herstart. "Ik had nieuwe softbanden en maakte mij geen zorgen, zelfs niet als het een shoot-out van een ronde zou worden."

Was er nog een manier om de race te herstarten?

Volgens de huidige reglementen was er geen kans meer op een herstart van de race. Het stilvallen van Ricciardo's bolide was niet ernstig genoeg voor een rode vlag-situatie en het verlengen van de race kon ook niet. "De auto stond vast in een versnelling en de ronden waren op een gegeven moment voorbij. Ze moesten nog een aantal auto's in de goede volgorde krijgen... er waren geen ronden meer. Dan moet je de race verlengen, maar dat is ook niet mogelijk." Charles Leclerc en George Russell hebben er ook hun eigen mening over. Vooral Leclerc hoopte natuurlijk op de herstart: "Natuurlijk wilde ik dat. Vanuit de cockpit snapte ik ook niet waarom het niet kon. De laatste keer dat we de plaats (van Ricciardo's auto, red.) passeerden was het circuit alweer clean . Ik dacht dat de herstart er wel zou komen, maar die kwam er niet. Misschien gebeurde er nog iets waar ik me niet van bewust was..." Ook Mercedes-coureur George Russell werd gevraagd naar zijn mening. Hij sluit zich aan bij de woorden van Verstappen. "Je kan de race simpelweg niet verlengen. Na Abu Dhabi (2021) hebben we het gehad over dit soort situaties. We hebben naar elke race sinds 1998 gekeken en dit gebeurde slechts een aantal keer. Je kan simpelweg geen race verlengen, zo is het nou eenmaal."

Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
Breaking De salarissen van de F1-coureurs in 2024