Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen schrok van zichzelf, terwijl de FIA alles perfect deed

RacingNews365's F1-columnist, voormalig F1-teambaas Paul Stoddart, velt zijn oordeel over alle gebeurtenissen tijdens het afgelopen Grand Prix-weekend, de race in zijn eigen Australië.

RacingNews365 F1-columnist Paul Stoddart, voormalig teameigenaar van Minardi, liet twee weken geleden geen spaan heel van de FIA na alle gebeurtenissen in Saoedi-Arabië, maar tijdens de chaotische zondag was hij juist onder de indruk van de autosportbond.

Het is goed om te zien dat alle procedures, deze week tenminste, op perfecte wijze zijn gevolgd. Ja, de laatste ronde, die optocht, zag er misschien wat saai uit, maar volgens de regels mag je die laatste ronde niet achterwege laten. Het was zoals het moest zijn. Alhoewel ik de vorige keer zeer kritisch, of hoe je het ook mag noemen, was op de FIA, deze zondag hebben ze het perfect gedaan. Elke beslissing was perfect. Toen ze de rode vlag gebruikten was dat nodig, toen ze de safety cars inzetten was dat nodig. Aan het einde was er controverse bij de herstart, maar ook daarna maakten ze de juiste keuzes, door die laatste ronde nog te rijden en de startopstelling te pakken van een ronde eerder (minus de uitgevallen coureurs, red.). Een geweldig resultaat, geweldige race, geweldig voor Melbourne. Het had een optocht kunnen zijn, maar het werd juist een fantastische race.

Verstappen had hoe dan ook gewonnen

Als we de hele race analyseren, dan zien we dat Max Verstappen aan het begin een slechte start had. Je moet echter ook benadrukken dat George Russell en Lewis Hamilton allebei een goede start hadden, ze hielden het netjes en er was geen contact. Even zagen we George een voorsprongetje opbouwen, maar al snel wist Max terrein goed te maken. Er bestaat echter geen twijfel over dat Verstappen de race in zijn zak zou hebben, ook als Russell geen tegenslagen had gekend. Bij de start was Max misschien even geschrokken van zichzelf en zijn slechte start, maar zodra hij de eerste plek weer terug had gepakt, had hij de touwtjes stevig in handen. Ja, hij had nog even een uitstapje in het gras, maar zijn overwinning was op geen enkel moment in gevaar. Ook al had Mercedes echt een goede pace, je kan echt wel zeggen dat het resultaat al lang vaststond. Zodra Verstappen de leiding had, zou hij daar ook blijven rijden.

Geweldig seizoen

Kijkend naar de rest van het veld was de grote winnaar McLaren. Oscar pakt zijn eerste vier punten tijdens zijn eerste thuisrace. Geweldig voor het team, want zij waren tijdens de eerste twee races nergens te bekennen. Ja, ze hadden wat geluk deze zondag, maar dat hoort er ook bij. Goed gedaan, ook Lando. Wat we echter tijdens het weekend de hele tijd zagen, is dat het veld zó enorm dicht op elkaar zit. Als je Max en Checo niet meerekent, dan zit er slechts een seconde tussen de andere achttien coureurs! De kwalificatie toonde dat aan. Het budgetplafond, de manier waarop de auto's zijn ontwikkelde en de manier waarop de huidige regels zijn opgesteld zorgen allemaal voor een heel spannend kampioenschap. Het is Red Bulls titel om te verliezen, maar als je daar achter kijkt hebben we een geweldig spannend jaar voor de boeg! Ferrari, zucht, moet denk ik eens goed bij zichzelf te rade gaan, al was de race van Carlos Sainz vóór zijn straf niet slecht. Kijkend naar Mercedes, dan kan je weinig over George en zijn problemen zeggen. Hamilton had in ieder geval een hele goede race. De sport stond in een zeer positief daglicht hier in Melbourne. Dit was echt een hele spannende race. Je wist niet wat er nou weer zou gaan gebeuren! Een paar teams hebben nog wat werk te doen, zoals AlphaTauri, maar als we kijken naar Williams, dan toont dat aan dat zelfs de kleine teams ruimschoots in de punten kunnen rijden op een goede dag. We gaan dit jaar dan ook een geweldig seizoen tegemoet als je niet kijkt naar de eerste coureurs.

Viaplay
x
Verstappen Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Max in China