Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen stelt fans gerust: "Dat zal geen grote invloed op mijn titelkansen hebben"

Red Bull en Max Verstappen zullen hun Formule 1-titels komend seizoen moeten verdedigen met een flinke handicap. De tweevoudig kampioen stelt zijn fans alvast gerust: er wordt geen moment bij de budgetcap-straf stilgestaan en veel invloed heeft het niet op zijn titelkansen.

Na het overschrijden van het budgetplafond in 2021 kreeg Red Bull een forse straf in 2022 en 2023. Het team van Max Verstappen en Sergio Perez mag een jaar lang 10% minder gebruik maken van de windtunnel en hetzelfde geldt voor de computersimulaties. Hoewel de straf in oktober al inging en er dus al een redelijk deel is 'afgelost', zal het team er vrijwel heel 2023 mee moeten dealen. De straf komt bovenop een deductie in test- en ontwikkelingstijd door hun finishpositie in het afgelopen Formule 1-seizoen. Het Oostenrijkse team werd kampioen en krijgt hierdoor de zwaarste handicap bij onder meer het testen in de windtunnel. Beide handicaps bij elkaar opgeteld mag het team slechts 63% van de windtunnel- en simulatie-uren gebruiken. Heeft Verstappen al stilgestaan bij de impact van de straf? "Natuurlijk heb ik er wel aan gedacht", antwoordt hij op de vraag van RacingNews365 hoeveel impact het kan gaan hebben op het verdedigen van de wereldtitel. "Maar we hebben veel competente mensen in onze fabriek. Natuurlijk maakt het het wel iets lastiger, maar ik bevind me liever in deze positie dan altijd finishen op de tweede of derde plaats in het kampioenschap. Dat is veel meer deprimerend." "We hebben genoeg goede mensen en ik weet dat we wat zorgvuldiger om moet springen met onze tijd in de windtunnel, maar het zal geen grote invloed hebben op het wel of niet winnen van de titel." Verstappen legt uit dat men in Milton Keynes niet let op de straf. "We praten er niet over in de fabriek en we zijn gewoon gefocust op performance en op hoeveel tijd we hebben. We gebruiken die tijd en we staan niet stil bij het feit dat we minder tijd hebben dan anderen. We moeten gewoon wat harder werken in de beschikbare uren", aldus de regerend kampioen.

Ook Horner is optimistisch

Red Bull-teambaas Christian Horner ziet de situatie en de straf als een uitdaging en is net als Verstappen optimistisch voorafgaand aan het nieuwe seizoen. "We doen gewoon ons best met alles wat we tot onze beschikking hebben. Het team heeft zich aangepast aan de handicap en ik denk dat we dat fantastisch hebben gedaan." "Hebben we genoeg gedaan? Dat zullen we over een paar weken beginnen te zien. Het is natuurlijk een relatief grote handicap waar we het grootste deel van het jaar last van zullen hebben. We hebben het als team al wel geaccepteerd en we pakken het zo efficiënt mogelijk aan. We zullen na onze eerste runs op het asfalt al een beetje gaan zien of we genoeg hebben gedaan", zo sluit Horner af.

Viaplay
x
Trucje Verstappen verklaart opzienbarend Red Bull-trucje