Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen ziet trend in F1: "Op jongere leeftijd een completere coureur"

17 jaar en 166 dagen. Zo jong was Max Verstappen toen hij zijn debuut maakte in de Formule 1 voor Torro Rosso. Inmiddels is een leeftijdsgrens van 18 jaar, maar de drievoudig wereldkampioen legt uit waarom de trend in de koningsklasse is dat de coureurs steeds jonger worden wanneer ze toetreden tot de F1.

Verstappen Bahrain test
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Max Verstappen zal voor altijd de jongste debutant van de Formule 1 blijven. Nadat hij in 2015 op 17-jarige leeftijd de koningsklasse betrad, kwam er een nieuwe regel dat vanaf het 2016-seizoen een F1-coureur de minimumleeftijd van 18 jaar moet hebben. Inmiddels zijn we negen jaar verder, en gaat de Nederlander al zijn tiende seizoen in.

We zijn nu drie wereldkampioenschappen, 54 overwinningen en 98 podiumplekken verder. Is Verstappen niet bang dat het vele racen, en het vele winnen, gaat vervelen? Dat hij op een gegeven moment het zat is en ermee wil stoppen? In een interview met het Hongaarse M4Sport omschrijft de Nederlander het zelf iets anders: "Misschien niet op die manier, maar ik zeg altijd tegen mezelf dat er is meer in het leven dan succesvol zijn in de Formule 1. En ik wil ook absoluut andere dingen gaan doen dan alleen de Formule 1. Al is momenteel mijn voornaamste doel de Formule 1 en ik wil meer races winnen en meer proberen te bereiken."

"Ik respecteer alle coureurs"

We weten inmiddels ook dat de Red Bull-coureur de ambitie heeft om na zijn F1-carriere in andere raceklasses te gaan rijden, en dat hij wel interesse heeft in het helpen van toekomstig jong talent. "Ik wil ook andere goede momenten uit het leven halen, ik wil een aantal dingen opstarten, misschien om iets terug te geven aan jongere generaties. Maar voor nu verblijf ik nog een paar jaar in de Formule 1 waar ik echt het maximale uit wil halen."

Verstappen heeft het momenteel nog naar zijn zin in de koningsklasse, en heeft ook veel bewondering voor de rest van de F1-coureurs. "Ik respecteer alle coureurs, wat ze bereiken en wat ze op dit moment doen, maar op de baan zijn we natuurlijk rivalen en probeer je elkaar te verslaan. Maar er is geen reden om naast het veld je hetzelfde te gedragen. "

"Momenteel zijn er steeds meer mensen van mijn generatie in de Formule 1, en ik denk dat het daarom van nature al wat beter klikt. Maar ik kan het ook met de oudere coureurs goed vinden. We waarderen wat we aan het doen zijn, en we waarderen het om bij elkaar in de buurt te zijn omdat we allemaal de wereld rondvliegen."

Steeds jongere coureurs

De sport is de afgelopen decennia flink veranderd, mede mogelijk gemaakt door de nieuwe technologische snufjes die voor nog meer data zorgen: "Dit zie je terug in meerdere sporten. Iedereen wordt steeds jonger, want we worden vanaf een jonge leeftijd steeds professioneler voorbereid (op de sport, red.)."

"Je hebt betere mensen om je heen die je op de juiste manier kunnen begeleiden. Ook is er meer data beschikbaar om naar te kijken en jezelf te verbeteren. Dit is waar de wereld naartoe aan het bewegen is en wat je ook bij andere sporten ziet. Er is zoveel meer kennis, en dat maakt je denk ik al een completere coureur op jongere leeftijd."

Verstappen heeft gedurende zijn carrière eigenlijk nog maar één grote rivaal gehad, en dat was niemand minder dan zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton, waarmee hij fel gestreden heeft om de titel van 2021. Of een rivaal hebben van belang is in de sport, dat is eigenlijk niet het geval voor de Nederlander: "Ik focus me liever op mezelf, om mijzelf te verbeteren. Het is mij altijd vanaf jongs af aan al geleerd dat ik niemand nodig heb."

"Het maakt niet uit wat de anderen doen, je moet eerst naar jezelf kijken en het beste uit jezelf halen en dat moet genoeg zijn om de beste prestaties eruit te halen", zo sluit de drievoudig wereldkampioen af.

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Max in China