Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hamiltons vloek en Verstappens bijzondere prestaties voor de GP van België

Vijf statistieken om in de gaten te houden voor de Grand Prix van België op Spa-Francorchamps.

De Formule 1 strijkt dit weekend neer op Spa-Francorchamps voor de Grand Prix van België, de laatste race voor de zomerstop. Max Verstappen gaat het weekend in met 110 punten voorsprong op Red Bull-teamgenoot Sergio Perez, nadat hij in Hongarije zijn zevende zege op rij boekte. Voordat de auto's de baan op gaan, kijkt RacingNews365 naar vijf van de beste statistieken en feiten voorafgaand de Belgische Grand Prix.

Verstappens verbazingwekkende prestatie

Verstappen's verbazingwekkende vorm van vorig seizoen leverde hem het record op van de meeste overwinningen in één seizoen: vijftien. Dit jaar staat de teller op negen overwinningen in elf races. Daarmee staat de Nederlander op de 10de plaats op de lijst van meeste F1-zeges aller tijden, als we alleen zijn overwinningen sinds het begin van 2022 meerekenen. In België kan hij zijn derde zege op rij op Spa-Francorchamps boeken.

Hamiltons problemen op Spa

Lewis Hamilton heeft bijna alles veroverd op zijn weg naar zijn zeven wereldtitels. Maar de Grand Prix van België blijft een beetje een ongeluksrace voor de Brit. Hij is in zijn F1-carrière vaker niet gefinisht (5x) op Spa dan op welk ander circuit dan ook in de Formule 1. Dit is inclusief uitvalbeurten in de eerste ronde van de GP van België in 2009, 2012 en 2022.

Leclerc's goede voorteken

Het mag dan een moeilijk jaar zijn voor Ferrari, maar het format van dit weekend (met een sprintrace) biedt optimisme voor een sterk resultaat voor Charles Leclerc. De Monegask stond dit seizoen twee keer op het podium en pakte zijn enige poleposition tijdens de twee eerdere sprintweekenden dit jaar, in Azerbeidzjan en Oostenrijk.

Alonso altijd in Q3

Aston Martin's mag dan de laatste races minder presteren, maar geen enkele coureur is zo consistent in de kwalificatie als Fernando Alonso. De tweevoudig wereldkampioen is de enige coureur op de grid die dit seizoen bij elke race Q3 heeft gehaald.

Piastri in vorm

Oscar Piastri's sterke start als F1-coureur wordt benadrukt met McLaren's recente upgradepakket. Voordat hij de update kreeg tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië, had de Australiër nog geen enkele ronde in een race dit seizoen binnen de top vijf gereden. Maar sinds de start van de race op Silverstone heeft Piastri nog maar één ronde buiten de top 5 gereden. Zo groot is de progressie die de Australiër heeft geboekt.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"