Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Vettel heeft geen spijt van pensioen, maar sluit comeback niet uit

Na zestien jaar zien we dit seizoen voor het eerst geen Sebastian Vettel op de startgrid van de Formule 1. De viervoudig wereldkampioen geniet van zijn racepensioen. Hij maakt zich druk om het klimaat, brengt tijd door met zijn familie en volgt de races thuis voor de tv.

Voor de Formule 1-volgers is het echt even wennen dit seizoen. Zestien jaar lang was Sebastian Vettel een vast gezicht op de startgrid. Voor BMW Sauber, Toro Rosso, Red Bull, Ferrari en Aston Martin reed de Duitser 299 races en werd 4 keer wereldkampioen. In plaats van de wereld rond te reizen met het Formule 1-circus volgt Vettel de races nu vanaf tv. "Natuurlijk ben ik geïnteresseerd, maar ik volg het momenteel als toeschouwer", vertelde hij aan Auto Bild . Dat hij nu niet meer meedraait in de hectiek van de Formule 1, bevalt Vettel prima zegt hij eerlijk. "Momenteel gaat het goed in mijn nieuwe situatie en ik kijk ernaar uit om dingen na te streven die me interesseren en me te verdiepen in verschillende onderwerpen. Ik geniet van de tijd thuis met de kinderen en het gezin. Ik ben veel ideeën aan het verzamelen en kijk of er iets concreet uitkomt."

Blij voor Alonso

Zijn laatste seizoen reed Vettel voor Aston Martin. Waar hij veelal in de middenmoot verkeerde, is Aston Martin dit seizoen tot nu toe dé uitdager van Red Bull. "Het is altijd moeilijk te voorspellen wat er volgend jaar gaat gebeuren. Daarom overheerst natuurlijk de vreugde voor het team. Ik ben blij dat het zo goed gaat. Dat het beter werd dan vorig jaar was duidelijk, want vorig jaar was behoorlijk slecht. Maar welk scenario er nu ook plaatsvindt; ik heb mijn besluit om te stoppen genomen ongeacht hoe het dit jaar had kunnen lopen." En dat nu uitgerekend zijn jarenlange rivaal Fernando Alonso in de Aston Martin zo goed presteert, brengt Vettel niet van zijn stuk. "Nee, zo zie ik het niet. Ik heb er geen spijt van dat ik ben opgestapt. Natuurlijk zou het makkelijker zijn als de auto nu niet zo goed was, maar de vreugde overheerst. Ook voor Fernando. Hij heeft ook een paar jaar gehad waarin hij geen goede auto had. Zo beleeft hij misschien een tweede jeugd."

Passie en ambitie

Vettel maakte zich sterk voor het klimaat en dat was mede een van de redenen voor hem om te stoppen in de Formule 1. Nu hij meer vrije tijd heeft, zet hij zich meer in voor het klimaat. "Dat zou een zorg voor ons allemaal moeten zijn. We zijn afhankelijk van de natuur en iedereen kan zijn bijdrage leveren." Of we Vettel ooit nog terug gaan zien in de Formule 1? De 35-jarige Duitser sluit niets uit, zegt hij bij RTL . "Op dit moment is alles denkbaar. Het kan alle mogelijke richtingen op gaan. Het kan ook zijn dat ik over zes maanden gek word, het niet meer uithoud op de bank en weer wil rijden. Maar het kan ook zijn dat mijn passie een heel andere kant opdraait en mijn ambitie kan worden gebundeld in een ander project."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"