Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Vettel ijzersterk in laatste training GP Brazilië, Verstappen P5

Onder een grauw wolkendek werd er op het Braziliaanse middaguur afgetrapt voor de derde vrije training op het Autódromo José Carlos Pace. Het herkenbare beeld was ook ditmaal zichtbaar: in de beginfase was er weinig activiteit, tegen het einde liet vrijwel iedereen zich zien op het asfalt. Sebastian Vettel besloot de oefensessie dankzij een 1.07.948 (officieus baanrecord) als snelste.

Zodoende heeft elk van de topteams dit weekend al bovenaan gestaan. Max Verstappen, die in de derde training tot een vijfde tijd kwam, bezette namelijk in de allereerste sessie P1. Valtteri Bottas was vrijdagmiddag tijdens de tweede oefensessie het rapst. De onderlinge verschillen waren ditmaal iets groter: Vettel en Hamilton lieten hun teammaten wat verder achter zich, Red Bull moest veel toegeven. Het terugkerende beeld van het Braziliaanse GP-weekend tot dusver is dat Red Bull bijzonder sterk is in de tweede sector van de baan, maar Verstappen en teammaat Daniel Ricciardo worden weggeblazen in het laatste gedeelte. Bergop richting het rechte, hobbelige stuk van start/finish komen de Red Bulls tekort ten opzichte van het motorvermogen dat de Mercedessen en de Red Bulls kunnen overleggen. Verstappen en Ricciardo lieten overigens wederom lang op zich wachten, al lag er ditmaal geen technisch probleem aan ten grondslag. Pas na het halverwegepunt van de zestig minuten durende sessie kwam het tweetal de baan op. Ook Lewis Hamilton liet in de beginfase verstek gaan, al kwam dat in zijn geval door een losgeraakte ventilatiepijp. Mercedes wist het euvel rap te verhelpen, waardoor Hamilton niet veel tijd verloor.

Voor de kwalificatie is afgetrapt, is het officieuze baanrecord van het Autódromo José Carlos Pace al aan diggelen gereden. Bottas liet vorig jaar tijdens de allesbepalende tijdtraining een 1.08.322 noteren, een tijd die door Vettel ruimschoots uit de boeken werd gereden. Mocht de kwalificatie droog blijven – niets is zeker in Brazilië – dan duiken de toprijders met hun speciale motormappen waarschijnlijk wel onder de tijd die Vettel in de derde training neer wist te zetten. Red Bull moest zag zelfs de Haasjes aanklampen: Romain Grosjean en Kevin Magnussen komen al het gehele weekend goed mee in Brazilië en wisten op de supersofts tijden te rijden die in de buurt van de Red Bulls kwamen. Aangezien Renault niet heel sterk oogt (elfde en veertiende) zou Haas nog weleens goede zaken kunnen doen om het constructeurs-WK, mochten ze zondag een flinke sloot punten scoren. Naast de Haasjes vielen ook Pierre Gasly en Charles Leclerc weer eens positief op. De Fransman was negende, de toekomstig Ferrari-rijder plaatste zijn Sauber op P10. Williams leek voor de verandering eens niet zo heel slecht, Sergio Pérez kwam er op een of andere manier niet aan te pas. McLaren had het bijzonder lastig. De training bleef verder onthouden van rare incidenten of vreemde verschijnselen, op een momentje na: Stoffel Vandoorne, die zeker niet voor de eerste keer dit jaar op de laatste plek besloot, wist een vogeltje ternauwernood te missen. Het diertje kwam in een snoekduik op de McLaren afgevlogen, om precies op tijd de trek naar boven in te zetten. De actie wordt vervolgd om 18.00 uur Nederlandse tijd, het is dan 15.00 uur in Brazilië. Op het programma van vandaag staat enkel nog de kwalificatie.

Viaplay
x
RB Ontevreden Marko sluit vervanging Ricciardo niet uit: "Complex onderwerp"