Vettel in ongewenst rijtje na verlies in titelstrijd

01 nov. 2018 16:00 René Oudman 3 reacties
Als een coureur het seizoen weet te beginnen met meerdere achtereenvolgende zeges, dan is dat meestal de opmaat voor een wereldtitel. Het meest recente voorbeeld is Nico Rosberg, die in 2016 de eerste vier Grands Prix won en uiteindelijk kampioen werd.

Heel af en toe gebeurt het echter dat één rijder het Formule 1-seizoen start met meerdere overwinningen, om uiteindelijk naast de titel te grijpen. Het overkwam Sebastian Vettel dit jaar en zodoende schaart de Duitser zich in een rijtje waar hij waarschijnlijk liever niet tussen had gestaan.

In de Formule 1-historie is het in achttien van de 69 seizoenen voorgekomen dat het jaar begon met twee of meerdere opeenvolgende overwinningen van dezelfde coureur. Nigel Mansell en Michael Schumacher spannen de kroon: de Brit en de Duitser startten respectievelijk de seizoenen 1992 en 2004 met liefst vijf achtereenvolgende Grand Prix-zeges.

Dat wat Rosberg in 2016 wist te flikken, was daarvoor nog maar twee keer gezien in de geschiedenis van de koningsklasse. Ayrton Senna won in 1991 namelijk de eerste vier races, iets wat Schumacher drie jaar later over wist te doen.

De voorgaande voorbeelden werden allen kampioen. Voor Emerson Fittipaldi (1973), Niki Lauda (1976), Jacques Laffite (1979) en Alain Prost (1982) ging die vlieger niet op toen ze in het genoemde jaartal begonnen met twee Grand Prix-overwinningen. Ondanks een vroege voorsprong te hebben in de WK-stand, werd het viertal later in het desbetreffende seizoen achterhaald.

Vettel heeft zich met dank aan Lewis Hamilton nu bij dat rijtje geschaard. De Ferrari-rijder won immers de eerste twee wedstrijden van dit jaar, maar kampioen kan hij al niet meer worden. Hamilton besliste de titelstrijd in Mexico. Zodoende is Vettel de vijfde coureur in de rijke geschiedenis van de Formule 1 die het jaar begint met meerdere zeges, maar uiteindelijk geen wereldkampioen weet te worden in dat seizoen.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen