Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Vettel ondanks uitstapje naar P1, megacrash Ericsson op Monza

Hij vloog met een half uur te gaan achterwaarts de grindbak bij de befaamde Parabolica-bocht in, maar dat weerhield Sebastian Vettel er niet van om de snelste tijd in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Italië neer te zetten. Middels een 1.21.105 snelde de viervoudig wereldkampioen, op wie de Italiaanse hoop dit weekend is gevestigd, naar de eerste plaats. De tweede oefensessie op Monza werd opgeschrikt door een gigantisch ongeluk van Marcus Ericsson.

Dit weekend moet het gebeuren voor Vettel. Als rijder van Toro Rosso en Red Bull won hij de Italiaanse Grand Prix al driemaal (2008, 2011, 2013), maar in het Ferrari-rood kwam de Duitser nog niet verder dan een tweede plaats (2015). Met een hydraulische probleem in de eerste training begon het weekend verre van ideaal, maar door een razendsnelle ronde te noteren in de tweede sessie stelde Vettel orde op zaken.

Na een verregende eerste vrije training stonden de coureurs te popelen om in de middagsessie het heilige asfalt van Monza te betreden. Sauber-coureur Ericsson was een van de eersten, maar lang kon de Zweed niet genieten van zijn uitgangspositie. Aan het einde van zijn tweede rondje, voor het aanremmen van de eerste chicane, weigerde het sluitsysteem van het DRS dienst. Zodoende stak de Sauber van Ericsson haaks linksaf de muur in, om na drie wilde koprollen tot stilstand te komen. Ericsson kon wonderwel direct uitstappen en liet later in de sessie blijken ongedeerd te zijn gebleven. Voor de rest verliep de tweede oefensessie voor de Italiaanse ronde van het wereldkampioenschap zoals van tevoren werd verwacht. Na initiële stints op softs werden de supersofts gemonteerd, waarop Ferrari andermaal haar overwicht etaleerde. Vettel verwees teammaat Kimi Raikkonen met bijna drie tienden verschil naar de tweede plaats, Lewis Hamilton kon kort achter de Finse Ferrari-coureur aansluiten op P3.

De Red Bulls van Daniel Ricciardo en Max Verstappen, waarvan de eerstgenoemde een nieuwe Spec-C Renault-motor heeft laten monteren, kwamen er op de Italiaanse vrijdag op het Autodromo Nazionale Monza niet aan te pas. Het tweetal leverde ruim een seconde in ten opzichte van leider Vettel. Het gat naar de middenmoters was echter, als geluk bij een ongeluk voor Red Bull, eveneens ruim te noemen. De Force India van Esteban Ocon werd namelijk op meer dan zes tienden gereden door Ricciardo, die achter Verstappen als zesde besloot. Wat viel er nog meer op? De fabrieks-Renaults van Nico Hülkenberg (die zondag een gigantische sloot gridstraffen zal moeten incasseren) en Carlos Sainz konden prima meekomen met de top van het zogenaamde 'B-kampioenschap'. Williams wedijverde zowaar met de overgebleven Sauber van Charles Leclerc (die na meerdere checks op het DRS-systeem de baan mocht betreden) en de Toro Rosso's, die in de ochtendsessie nog zo goed voor de dag waren gekomen. De McLarens van Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne sloten wederom de rijen. De actie op het Autodromo Nazionale Monza wordt vervolgd op zaterdagmiddag om 12.00 uur, wanneer de derde vrije training voor de Grand Prix van Italië in gang wordt gezet. Drie uur later is het tijd voor de allesbepalende kwalificatie. Racingnews365 doet uiteraard live verslag van beide sessies.

Viaplay
x
LIVE Sprint Shootout Formule 1 GP China 2024