Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Sebastian Vettel

Vettel reageert na prachtig eerbetoon op mogelijke F1-comeback

Sebastian Vettel keerde in Imola op een wel heel bijzondere wijze terug in de Formule 1. Hij gaf een speciale demo achter het stuur van een historische McLaren-bolide van zijn grootste idool, Ayrton Senna. De viervoudig wereldkampioen werd weer even herinnerd aan zijn liefde voor de sport, maar denkt hij nog aan een terugkeer?

Vettel Imola demo run
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Sebastian Vettel kondigde in 2022 aan dat hij zijn helm aan het einde van dat seizoen aan de wilgen zou hangen. De Formule 1 zou één van de vaste waarden van de sport kwijtraken, maar de viervoudig wereldkampioen was niet van plan de racewereld volledig uit het oog te verliezen. Tijdens de Grand Prix van Japan van 2023 riep Vettel de coureurs bijvoorbeeld op deel te nemen aan zijn 'Buzzin' Corner'-project, waarbij hij een aantal insectenhotels plaatste op het circuit van Suzuka. 

Tijdens de Grand Prix van Emilia-Romagna verscheen de Duitser dus weer in de paddock, maar dit keer met een hele andere reden. Zijn eerbetoon aan Ayrton Senna en Roland Raztenberger werd een bijzonder moment voor veel fans en Vettel kon er zelf ook van genieten. Gekleed in de kleuren van de Braziliaanse vlag verscheen hij op het circuit, al denkt hij verder niet aan een eigen terugkeer. "Voor deze kleuren hebben we een heel ander team nodig, hoor! Maar daar denk ik niet aan. Ik mis een hele hoop aan deze sport en het was een lastige beslissing, maar ik ben blij."

Vettel richt zich de laatste maanden namelijk op andere zaken. Als hij weer in de paddock verschijnt richt hij zich vaak op milieuproblemen of dingen die hem nauw aan het hart liggen. Hij hoopt dat hij de jongere generaties daarmee kan inspireren. "Ik denk dat het belangrijk is om aan hen te laten zien dat je meer kan en moet doen dan alleen genieten van het racen en streven naar perfectie. Ze moeten zich realiseren dat ze mensen kunnen inspireren en ik denk dat ik dat zelf te laat besefte. Ik hoop dat de generaties die na ons komen het eerder door zullen hebben." 

Tussen twee vuren in

Ondanks zijn indrukwekkende eerbetoon én de reactie van de fans denkt Vettel nog altijd niet aan een terugkeer in de koningsklasse van de autosport. "Een groot deel van de sport mis ik natuurlijk wel en het was fantastisch om dit eerbetoon tot leven te mogen brengen en de steun van de fans te horen, maar het was niet voor mezelf. Misschien wel een beetje, maar het grootste deel was voor Ayrton en Roland."

"Ik denk dat ik wel echt bevoorrecht was om van zo'n carrière te mogen genieten, maar ik word 's ochtends niet wakker met de gedachte aan het podium waar mensen mijn naam schreeuwen. Ik denk dat ik daar vrij realistisch in sta en ik ben altijd wel op zoek naar nieuwe uitdagingen. Ik voel me nu dan ook heel tevreden, want ondanks de dingen die ik mis zijn er ook genoeg dingen die ik niet mis. Het is altijd een kwestie van geven en nemen." 

De viervoudig wereldkampioen mist één ding overduidelijk niet en dat is het overvolle schema van Formule 1-coureurs. "Formule 1 is tegenwoordig echt intens en als coureur ben je niet de enige die dat voelt. Ook de monteurs en engineers voelen dat en zelfs de journalisten zullen daar wel wat van merken. Het was echt lastig om het besluit te nemen en ik wist echt wel dat ik ooit nog aan een terugkeer zou denken, maar uiteindelijk is er nog niks veranderd. Ik ben nog steeds heel blij met mijn beslissing."

Ook interessant:

De Grand Prix van Emilia-Romagna was vooral in de slotfase een zeer spannend schouwspel. Is McLaren sneller dan Red Bull en maakt alleen Max Verstappen met zijn kwaliteiten het verschil?Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk bespreken het in een gloednieuwe podcast van RacingNews365. Wil jij de podcast liever ook kijken, check hem dan hier op YouTube.

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Ferrari-teambaas vraagt om verduidelijking regels wegens geheime test Verstappen