Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Sebastian Vettel

Vettel verklaart activisme buiten F1: "Je hoeft geen heilige te zijn"

Sebastian Vettel heeft zich het afgelopen seizoen meerdere malen uitgelaten over enkele politiek onderwerpen. In een recent interview legt de Duitser uit dat deze gevoelens niet opeens zijn ontstaan, maar het juist onderwerpen zijn waar hij zich al langer voor wil inzetten.

Vettel on the grid at Spa
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Aston Martin

Voor Sebastian Vettel gaat het niet meer alleen om zo hard mogelijk rijden. De 34-jarige Duitser stelt zich de laatste jaar steeds meer activistisch op en laat zich meer uit over allerlei politieke onderwerpen. Zo droeg hij een regenboogshirt voorafgaand aan de Grand Prix van Hongarije dit jaar en had zelfs enige tijd een regenboog op zijn racehelm staan.

De Aston Martin-coureur bleef daarnaast na de Grand Prix van Groot-Brittannië lang achter op het circuit om afval te ruimen. Is meedoen aan de Formule 1 dan tegenwoordig belangrijker dan winnen voor Vettel? In gesprek met F1 Insinder zegt hij zelf van niet.

"De sportieve ambitie is er nog steeds, maar er zijn veel meer dingen die je opmerkt en waar je mee omgaat als je een alert persoon bent. En hoe meer ervaring je hebt, hoe efficiënter je je tijd kunt invullen en je ook met andere dingen kunt bezighouden. Bovendien is mijn leven als gezinsman vandaag de dag ook gewoon anders."

Leeftijd is oorzaak van activisme Vettel

Wat is er dan precies veranderd sinds de Duitser in 2010 de jongste wereldkampioen ooit werd voor Red Bull? "Ten eerste ben ik ouder geworden, dus het is normaal dat je hopelijk niet stilstaat en je blijft ontwikkelen." Dat verklaart volgens Vettel dan ook zijn meer activistische houding.

"Bepaalde waarden sluimeren al heel lang in je, maar naarmate je ouder wordt en meer ervaring hebt, leef je ze openlijker uit en spreek je ze directer aan. Ik behandel vandaag de dag andere onderwerpen dan elf jaar geleden. Het gaat over respect en opkomen voor bepaalde zaken. Zoiets kun je niet trainen, maar je kunt wel meer uit jezelf halen als je je meer met het onderwerp bezighoudt."

'Emoties horen bij de F1'

De 34-jarige Duitser heeft samen met zijn vrouw drie kinderen en het vaderschap heeft zijn beeld van de wereld én de Formule 1 ook 'enorm' veranderd zegt hij zelf. "Bijvoorbeeld: toen ik begon, kon het niemand wat schelen wat ik in de helm schreeuwde omdat ook bijna niemand het kon horen."

"Vandaag de dag is dat anders. Ik heb vaak de wind van voren gekregen voor het uiten van mijn emoties. Dit kun je vergelijken met de eerste reacties van voetballers op het veld." Dan floept er volgens Vettel wel eens wat uit, iets waar hij niet heel trots op is, maar wat ook niet heel erg is.

"Ik vind dat je je gevoelens moet naleven en erachter moet staan, maar je hoeft ook niet tien keer 'sh**' te roepen. Je hoeft geen heilige te zijn, maar je in ieder geval laten zien dat je dat wilt zijn. Ik wil mijn kinderen ook een bepaalde taal meegeven", aldus de Aston Martin-coureur.

Emoties blijven echter belangrijk zegt Vettel. "Zeker in de sport. Soms ben je blij, soms boos, soms verdrietig. Het is geen schande om dat ook te laten zien, maar de manier waarop dat gebeurt is een belangrijke factor."

Ook interessant:

Zelfs Hamilton was geen kampioen geworden in de Red Bull van Verstappen

Tom Coronel geeft flink af - 'Ga je schamen! - op Sergio Perez. Of Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk zich in die analyse kunnen vinden? Je hoort in de tweede kerstspecial van dit jaar!

Forbidden

Weddenschappen Sebastian Vettel

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

1 reactie

RN365 Special
Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"

RacingNews365 zat na het F1-seizoen samen met niemand minder dan Max Verstappen voor een exclusief interview. In dit eerste deel vertelt Max over Gianpiero 'GP' Lambiase, zijn race-engineer met wie hij als het even kan voor altijd samen wil werken. Hij beschrijft de onderlinge relatie gekscherend als een 'huwelijk'. Maar wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje?

Lees meer
Viaplay
x
EXCLUSIEF Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"