© Scuderia Ferrari

Nieuwsoverzicht

Vettel verrassend bovenaan, klein verschil met Hamilton in derde training

20 okt. 2018 21:01 René Oudman 0 reacties
Nadat actie op de vrijdag in de Verenigde Staten beperkt bleef door de natte omstandigheden, konden de Formule 1-coureurs op zaterdagmiddag (lokale tijd) hun hart ophalen. De derde oefensessie op het Circuit of the Americas werd op een volledig droge baan afgewerkt.

Zodoende doken de rijders als door wespen gestoken naar buiten, toen het licht om 13.00 uur lokale tijd op groen sprong. Verschillende methoden van aanpak werden zichtbaar: de een reed op ultrasofts naar buiten, de ander op supersofts en weer een ander op soft.

De Ferrari’s behoorden tot een select groepje dat direct op ultrasofts aan de slag ging. Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen topten daardoor de tijdenlijst voor het grootste gedeelte van de sessie. Tot veler verbazing kon Mercedes het tempo van de rode brigade niet pareren, toen de Duitse stal haar rijders eenmaal op de zachtste compound naar buiten had gestuurd. Lewis Hamilton, op vrijdag in beide sessies nog overtuigend de nummer één, bleef steken op P3. Vettel was uiteindelijk de snelste.

Hamilton, Max Verstappen en Daniel Ricciardo bouwden hun derde oefensessie op dezelfde manier op. Het drietal reed eerst op de supersoft naar buiten, om halverwege de training over te schakelen naar de ultrasoft. Omdat het op de vrijdag constant nat was, had geen enkele coureur voor aanvang van de derde training een set droogweerbanden gebruikt. Een vijftal coureurs, waaronder Esteban Ocon, besloot om op softs te beginnen.

Wat echter het meeste in het oog sprong, was uiteraard het feit dat Ferrari de rivalen van Mercedes voor wist te blijven. Vettel, die vrijdag tegen een gridstraf aanliep wegens het niet respecteren van de rode vlaggen en daarom morgen drie startplaatsen in zal moeten leveren, reed zeven honderdsten rapper over het Circuit of the Americas als dat rivaal Hamilton deed. Verstappen en Ricciardo eindigden in slagvolgorde op de plaatsen vijf en zes, op ongeveer een seconde van Vettel.

Een apart moment was er voor Brendon Hartley: de Nieuw-Zeelandse Toro Rosso-coureur zeg op het achterste rechte stuk pardoes een strip van zijn halo verdwijnen. Hartley kreeg het onderdeel tegen zijn helm aan, maar het verhinderde hem niet om verder te rijden.

De derde training stond bol van de activiteit: de coureurs hadden natuurlijk veel goed te maken, aangezien er op vrijdag niet kon worden gereden op een droge baan. De Toro Rosso-rijders bleken de absolute marathonmannen, Pierre Gasly legde de meeste rondjes af. Dat deed hij overigens met een gemodificeerde Honda Spec-3-motor, die vrijdag werd geïnstallerd. Gasly zal vanaf de achterste rij moeten vertrekken wegens het monteren van de nieuwe motor, een straf die ook Hartley heeft geïncasseerd.

Achter de gebruikelijke top drie, ditmaal dus weer eens aangevoerd door de Ferrari’s, completeerden Charles Leclerc, Sergio Pérez, Carlos Sainz en Romain Grosjean de top tien.

Het Grand Prix-weekend in de Verenigde Staten vervolgt met de kwalificatie. Deze start om 16.00 uur lokale tijd, het is dan 23.00 uur in Nederland.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen