Vijf dingen waarop RacingNews365 gaat letten tijdens de Formule 1-wintertest

17 feb. 17:00 Ruud Dimmers 0 reacties
Het Formule 1-seizoen gaat eindelijk van start! Voor het eerst zien we de tien nieuwe auto's in actie. Een nieuw seizoen, nieuwe reglementen én forse wijzigingen in de rijdersbezetting. Kortom, alles om er een prachtig seizoen van te maken!

Bij de wintertest draait het niet (alleen) om het rijden van snelle rondetijden. Er komt veel meer kijken bij testen en het woord zegt het zelf al: testen. Juist, dingen uitproberen, data verzamelen en voorbereiden op het nieuwe seizoen. RacingNews365 gaat in de komende twee weken specifiek letten op diverse zaken, waarvan we er vijf op een rijtje zetten.

Hoe zien de auto's er nu écht uit?

De teams hebben allemaal al iets van hun nieuwe bolide laten zien. Soms een foto, soms een computeranimatie, maar nog nooit hun echte bolide. Middels Photoshop werd weggehaald wat men niet wilde laten zien. Zo had Toro Rosso compleet andere bargeboards en spiegels tijdens de shakedown, kende Red Bull nog een Photoshop flater met de s-duct en liet Renault bewust geen diffuser zien op de afbeeldingen.

Tijdens de testdagen kunnen de teams zich niet langer verschuilen en komen er volop foto's beschikbaar, die vervolgens weer geanalyseerd kunnen worden.

Aerodynamische vondsten

De Formule 1-regels van 2019 verschillen fors van die van een jaar eerder. Andere voor- en achtervleugels, gewijzigde bargeboards en een hoger minimumgewicht zijn slechts een greep uit de veranderingen.

Alle teams hebben in het afgelopen jaar gewerkt aan hun nieuwe bolides, waarbij de ontwerpers gepoogd hebben gaten te vinden in het nieuwe reglement. Welke verrassende zaken presenteren de teams? Zijn er teams die anderen het nakijken geven door het reglement anders/beter te interpreteren?

Rookies

Alexander Albon, George Russell, Lando Norris en Antonio Giovinazzi beginnen aan hun eerste seizoen in de Formule 1. Hoe brengen deze rookies het er vanaf tijdens de testdagen? Zien we Lance Stroll-achtige taferelen met de nodige schade, of rijden ze keurig hun rondjes?

Voor de rookies zijn het drukke dagen. Ze hebben maximaal vier testdagen tot hun beschikking om zichzelf voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Dagen waarin ze veel moeten leren over hun nieuwe auto, maar ook over het rijden in de Formule 1.

© Getty Images/Red Bull Contentpool

Rondjes rijden

Het klinkt saai, maar de testdagen draaien veelal om data verzamelen. Teams willen zoveel mogelijk ronden afleggen, omdat ze dit de kans geeft om zaken te testen.

Korte runs, complete racesimulaties, het gebruiken van alle bandencompounds. Alles komt aan bod tijdens de testdagen. Met slechts drie beschikbare verbrandingsmotoren, MGU-H's en turbo's voor eenentwintig races is betrouwbaarheid zeer belangrijk.

De afgelopen jaren kenden enkele teams grote problemen tijdens de wintertest. Zo kwam McLaren soms niet verder dan een handvol ronden tijdens de testdagen en wist Williams na één dag al dat 2018 niet hun seizoen ging worden.

Verrassingen

Gedurende de acht testdagen worden de krachtsverhoudingen duidelijk. De rondetijden tijdens korte en lange runs, op dezelfde banden, zijn goed te vergelijken. Welk team weer er te verrassen? Vindt een team als Renault de aansluiting met de top drie?

In Nederland kijkt men natuurlijk reikhalzend uit naar de prestaties van Red Bull en de Honda-motor. Is de nieuwe RB15 een auto die Max Verstappen in staat stelt om voor de titel te strijden?

In de subtop zijn alle ogen gericht op teams als McLaren en Williams, die na een mager 2018-seizoen de weg omhoog in willen slaan. Maar wat te denken van Alfa Romeo (voorheen Sauber) dat in 2018 zo goed op dreef was en nu de ervaren Kimi Raikkonen aan boord heeft?

Kortom, genoeg zaken om in de gaten te houden en te analysen.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen