Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Zes F1-zaken om nauwlettend in de gaten te houden tijdens de GP van Canada

Aankomend weekend staat de Canadese Grand Prix op het Circuit Gilles Villeneuve weer op het programma. Wij zetten vijf (van de) belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje.

Kan Mercedes de stijgende lijn voortzetten?

Mercedes kwam tijdens de Grand Prix van Monaco met een nieuwe update, waarbij de hatelijke sidepods eindelijk werden aangepast. De update leek in Monaco al redelijk succesvol aangezien Lewis Hamilton met één goede run alsnog het laatste deel van de kwalificatie wist te halen. Mercedes ging naar huis met een vierde en vijfde plek, en de Grand Prix van Spanje beloofde ook veel goeds voor de twee Britse coureurs. Helaas viel de kwalificatie wat tegen: Lewis mocht vanaf plaats 4 de race aanvangen en George Russell lukte het niet om in het laatste deel van de kwalificatie te komen en bleef steken op een twaalfde startpositie. Des te knapper dat beide rijders de auto op plek twee en drie naar huis wisten te rijden. Maar we moeten ook het matige weekend van Ferrari en Aston Martin in acht nemen. De vraag is of Mercedes dit weekend weer boven Aston Martin en Ferrari kan finishen, of dat de goede prestaties in Spanje meer met randfactoren te maken hadden.

Kan Perez het gevecht aan met zijn teamgenoot Verstappen?

'King of the Streets' werd hij aan het begin van het seizoen nog genoemd. Sergio Perez was ontzettend snel tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan en wist de race voor de tweede keer in zijn Formule 1-carriere te winnen. De hoop ontstond dat de Mexicaan wel eens mee zou kunnen strijden voor het kampioenschap. De race erna in Miami wist Max Verstappen de Mexicaan ondanks een tegenvallende startpositie echter toch in te halen en tijdens de Grand Prix van Monaco maakte Perez een cruciale fout in het eerste gedeelte van de kwalificatie, waardoor hij het hele weekend achter de feiten 'aanreed'. Hij finishte als zestiende, ver buiten de punten. In Spanje wist hij zijn teamgenoot Verstappen na wederom een waardeloze kwalificatie niet te verslaan, wat het gat tussen de twee Red Bull-coureurs inmiddels heeft doen oplopen tot 53 punten. Kan Sergio Perez de rug rechten en in Canada wel weer het gevecht aangaan met Max, in plaats van de jongens van Mercedes, Ferrari en Aston Martin?

Geeft de overwinning van de 24 uur van Le Mans Ferrari een boost?

Wat ze in een race van 60 ronden niet lukt, lukt ze wel in een race van 24 uur. We hebben het natuurlijk over de betrouwbaarheid van de Ferrari en de racestrategie. Want na een nagenoeg perfecte race tijdens de 24 uur van Le Mans gaat dit ook wel knagen bij de in rood gehulde monteurs (en coureurs!) in de Formule 1-paddock. De Italiaanse renstal had gehoopt meer resultaat te kunnen boeken in de eerste zeven races dan nu het geval is. Zo hebben zowel Carlos Sainz als Charles Leclerc nog geen overwinning behaald dit seizoen. Vorig jaar rond deze tijd had Charles Leclerc al twee overwinningen op zijn naam staan: Bahrein en Australië. Het team staat in de constructeursstand op een matige vierde plek, met Aston Martin en Mercedes voor zich in het klassement. Gaat het Ferrari nog lukken om Aston Martin en Mercedes, met nieuwe updates, te verslaan?

De 100ste van Red Bull en Verstappen op gelijke hoogte met Senna

Als Verstappen dit weekend wint, dan is dat zijn 41e Grand Prix-zege. Daarmee komt hij op gelijke hoogte met niemand minder dan Ayrton Senna en zal hij qua overwinningen de nummer gedeelde nummer vijf worden aller tijden in de Formule 1. Ongelooflijke statistieken natuurlijk. De laatste twee à drie jaar is het verschrikkelijk snel gegaan. Dat, of een overwinning van Perez, zou betekenen dat Red Bull haar 100ste GP-zege in de Formule 1 weet te veroveren, in 18 jaar tijd. Slechts vier teams deden dat eerder, namelijk Williams (114), Mercedes (125), McLaren (183) en Ferrari (242). Ferrari deed het in 73 jaar, McLaren in 57 jaar, Mercedes 15 jaar en Williams 45 jaar tijd. Kan Red Bull die mijlpaal bereiken in Canada? Het heeft er alle schijn van.

Is Stroll meer dan alleen het zoontje van de baas?

Lance Stroll rijdt dit jaar in zijn beste auto tot nu toe. Hij wordt alleen een beetje overschaduwd door zijn teamgenoot Fernando Alonso, die tot op heden bijna drie keer zoveel punten in het kampioenschap heeft behaald als Lance. Ook een podiumplek zat er nog niet in, terwijl zijn Spaanse teamgenoot en tweevoudig wereldkampioen al vijf keer op het podium heeft gestaan in zeven races tijd. Zit Lance Stroll nu alleen maar in de groene Aston Martin omdat hij de zoon van de eigenaar is? Of haalt Fernando iets uit de auto wat er eigenlijk niet inzit? Lance wist wel zijn teamgenoot voor te zijn in de kwalificatie van de Grand Prix van Spanje, mede omdat Fernando een kapotte vloer had. Tijdens de kwalificatie van Saoedi-Arabië en Australië zat hij netjes twee tienden achter zijn teamgenoot. Maar er waren ook kwalificaties zoals in Miami en Monaco, waar Lance ruim een seconde langzamer was dan Fernando. Het team neemt aankomend weekend wel updates mee, dus wellicht lukt het de Canadees tijdens zijn thuisrace een podium te pakken. Als er een plek is om jezelf te bewijzen, dan is dat natuurlijk voor eigen publiek.

Kan Nyck de Vries presteren op een voor hem onbekend circuit?

De andere Nederlander op de grid beleeft een zwaarder seizoen dan Max Verstappen. Nyck de Vries mocht dit jaar in de AlphaTauri stappen na een invalbeurt in 2022 bij Williams. In tegenstelling tot zijn debuutrace, vallen de resultaten tijdens het eerste deel van zijn eerste volledige seizoen soms nog wat tegen. Zijn Japanse teamgenoot Yuki Tsunoda is elke race hoger gefinisht, behalve in Monaco. Nyck de Vries staat de afgelopen weken daarom ongevraagd in spotlights bij de media, die twijfel plaatsen bij de houdbaarheid van zijn positie in de koningsklasse. Toch is er ook een lichtpuntje. Nyck had een prima race in Monaco, waar hij de AlphaTauri op een twaalfde plaats naar huis wist te rijden, zijn beste resultaat tot nu toe. Ook in Spanje leek iedereen tevreden met hem te zijn. Bij het team wezen ze erop dat hij het lastig had op de circuits die hij nog niet goed kende, maar in Monaco en Spanje, circuits waar hij eerder al racete, wist hij het hoofd boven water te houden. In Canada keert hij echter weer terug op een circuit waar hij nog niet heeft geracet, dus nu moet hij ervoor zorgen dat hij de lijn doortrekt en niet weer wegzakt ten opzichte van zijn teamgenoot. Kan De Vries dat lukken?

Viaplay
x
Trucje Verstappen verklaart opzienbarend Red Bull-trucje