Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Vijf historische crashes tijdens de Grand Prix van Brazilië

De Grand Prix van Brazilië stelt de fans vaak niet teleur. De meeste races die op het circuit van Interlagos worden verreden zijn spannend, spectaculair of beide. Daarbij horen ook de nodige crashes. RacingNews365 zet vijf historische, opmerkelijke crashes tijdens de Braziliaanse Grand Prix van de laatste vijfentwintig jaar op een rij.

1994: Knallend debuut voor Verstappen

Tijdens de Grand Prix van Brazilië van 1994 maakte Jos Verstappen zijn debuut in de Formule 1 voor het team van Benetton. Hij vecht tijdens de race druk in het middenveld, maar zijn race komt in de 34ste ronde spectaculair ten einde. De Nederlander wordt door Eddie Irvine op het gras gedrukt, als de Brit Verstappen, Eric Bernard en de langzaam rijdende Martin Brundle wil inhalen. Wat volgt is een fikse crash met een koprol voor Verstappen, die met zijn achterband zelfs het hoofd van Brundle raakt. Gelukkig bleef iedereen ongedeerd na dit opzienbarende debuut van de Nederlander, alleen had hij liever op een andere manier tijdens zijn eerste race in de spotlichten willen staan.

llYAJGxzaiE

2001: Verstappen berooft Montoya van zijn eerste zege

In 2001 is Verstappen weer betrokken bij een incident tijdens de Braziliaanse Grand Prix. Deze crash mag dan minder heftig zijn, de impact op de race was des te groter. Rookie Juan Pablo Montoya domineert zijn derde race ooit in een Formule 1-auto. Hij verschalkte Michael Schumacher op brutale wijze en ging comfortabel aan de leiding, totdat hij Verstappen op een ronde wil zetten. In ronde 38 liet Verstappen de leider in de wedstrijd voorbij, maar bij het aanremmen van bocht vier ging het mis. De Nederlander verslikte zich in de bocht en torpedeerde Montoya van achteren. Voor beide coureurs betekende dit het einde van de wedstrijd, de Colombiaan kon fluiten naar zijn eerst overwinning in de koningsklasse.

R3G0C6cBUdw

2003: Regen en brokstukken verrassen Webber en Alonso

Het weer speelt vaak een belangrijke rol tijdens de Grand Prix van Brazilië, zo ook tijdens de editie van 2003. De hevige regenval zorgde voor meerdere spins en crashes tijdens de race. In de derde bocht vlogen onder meer Juan Manuel Montoya, Michael Schumacher en Jos Verstappen in de bandenstapel. Het was wachten op een grote klapper, die kwam uiteindelijk in de 53ste ronde. Mark Webber verslikte zich bij het opkomen van het rechte stuk en vloog op hoge snelheid in de bandenstapel. Als gevolg daarvan lag het rechte stuk bezaaid met brokstukken van Webbers Jaguar. Fernando Alonso lette niet goed op de gele vlaggen en reed vol gas in op een losgekomen band van de gecrashte Australiër. De Spanjaard vloog daardoor ook keihard van de baan, met nog meer brokstukken en een rode vlag als gevolg. Alonso moest met een paar kneuzingen naar het ziekenhuis, Webber bleef ongedeerd.

2012: Wereldkampioenen in de sandwich

Tijdens de bloedstollende seizoensfinale van 2012 op het circuit van Interlagos streden Alonso en Sebastian Vettel nog voor de wereldtitel, maar maakte laatstgenoemde het zich erg lastig. Na een slechte start kwam hij in de vierde bocht in aanraking met Bruno Senna. Vettel spinde en Senna's bolide kwam op de achterkant van Sergio Perez terecht. Zowel Senna als Perez vielen uit, maar Vettel kon met zijn beschadigde Red Bull de race als laatste vervolgen. Terwijl de Duitser zich een weg naar voren knokte in een poging om zijn derde wereldtitel te behalen, duelleerden Lewis Hamilton en Nico Hulkenberg om de leiding in de wedstrijd. De Brit haalde de Duitser in na een foutje van Hulkenberg. Laatstgenoemde probeerde de eerste plek terug te veroveren door een poging te wagen op Hamilton in de eerste bocht, zonder succes. Hamilton viel na contact uit en Hulkenberg kreeg als straf een drive-through penalty.

Y2PGgA3Lr8I

2018: Duwen en trekken tussen Verstappen en Ocon

Tijdens de laatste Grand Prix van Brazilië trok één moment alle aandacht: de crash tussen Max Verstappen en Esteban Ocon. De Nederlander reed een dominante race op het Autodromo Jose Carlos Pace. Startend vanaf de vijfde plaats vocht hij zich een weg naar voren en reed hij comfortabel aan de leiding, totdat hij Ocon in de 44ste ronde tegenkwam. De Fransman reed op een nieuw setje banden op een ronde achterstand vlak achter Verstappen. De coureur was sneller dan de Nederlander en wilde zichzelf 'unlappen'. Ocon probeerde buitenom in bocht één Verstappen te verschalken, maar die actie eindigde in tranen. Verstappen raakte zijn leidende positie kwijt en finishte uiteindelijk als tweede. Hij was na afloop van de race woest op Ocon en duwde hem meermaals in het parc fermé . Hierop kreeg Verstappen een taakstraf van de FIA.

ugWYOXba3ls

Beluister hieronder de nieuwste Formule 1-podcast van RacingNews365, waarin autocoureurs Tim en Tom Coronel vooruitblikken op de Grand Prix van Brazilië met gastheer Jeroen van Inkel.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi