Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Vijf memorabele Grands Prix van België

Dit weekend wordt één van de mooiste Grands Prix van het jaar verreden. Spa-Francorchamps, de prachtige omloop in de Belgische Ardennen, stond al vele malen garant voor Formule 1-spektakel.

1991 Dat Ayrton Senna vóór Gerhard Berger en Nelson Piquet de Grand Prix van België wint, is niets bijzonders. Het is de man die de race na een paar honderd meter met technische problemen moet staken die indruk maakt. Zijn naam: Michael Schumacher. Jordan moet een vervanger zoeken voor Bertrand Gachot, die een Londense taxichauffeur met traangas had bespoten en daarvoor de bak in draaide. Het Schumacher-management ziet zijn kans schoon en bluft dat Schumacher Spa-Francorchamps zeer goed kent, want, zo luidt het verhaal, hij was immers op een steenworp afstand geboren. Met een indrukwekkende zevende plaats in de kwalificatie is dat leugentje hen eenvoudig vergeven. 1992 Weer is het Michael Schumacher die van zich doet spreken op Spa-Francorchamps. Een jaar na zijn debuut mag hij voor het eerst als winnaar van een Formule 1-race het podium beklimmen. Hij kwalificeert zich als derde, maar profiteert van het regenachtige weer. De regenmeester gokt op een opdrogende baan als eerste op de slicks, een beslissing die hem de leiding in de race geeft. De jonge Duitser geeft die vervolgens niet meer uit handen en wordt vóór Nigel Mansell en Ricciardo Patrese als overwinnaar afgevlagd. Een totaal van negentig overwinningen in zijn gehele carrière zou volgen.

1995 Midden jaren negentig staan Michael Schumacher en Damon Hill als titelrivalen enkele jaren lijnrecht tegenover elkaar. De twee rijden elkaar regelmatig in de wielen, met als dieptepunt het moment waarop Schumacher Hill uit de race kegelt in Adelaide 94,' om zo met zijn eerste titel aan de haal te gaan. In de Ardennen vecht het tweetal opnieuw een verbeten duel uit. Een regenbuitje nodigt Hill uit om regenbanden te gaan halen, maar Schumacher blijft doorrijden op zijn slicks. Hill is zes seconden per ronde sneller dan de Duitser, maar Schumacher verdedigt alsof zijn leven ervan af hangt. Hill ziet alle hoeken van de baan, maar komt niet aan de Benetton voorbij, totdat Schumacher van de baan schiet. Een verder opdrogende baan, een dubieuze safety car-periode en een stop-and-go-panalty voor Hill leveren Schumacher uiteindelijk toch de zege op. 1998 Je hebt startcrashes en je hebt Spa '98. In totaal klappen veertien auto's na de La Source-hairpin op elkaar als David Coulthard de controle over zijn McLaren verliest. Als de rookgordijnen zijn opgetrokken wordt duidelijk hoe groot de schade is. Het vervolg van de race is na de herstart niet minder dramatisch. Michael Schumacher rijdt verblind door de spray achterop David Coulthard die hij als leider op een rondje tracht te zetten. Schumacher beschuldigt Coulthard in de McLaren-pitbox van poging tot doodslag, terwijl op de baan Damon Hill en Ralf Schumacher er een spectaculaire dubbelzege van maken voor Jordan. 2008 Ook in 2008 is het de regen die de Grand Prix van België een ongeëvenaard spektakel maakt. Kimi Raikkonen en Lewis Hamilton vechten op het scherp van de snede een gevecht uit om de leiding. Als Hamilton even naast de baan raakt, staat hij zijn plekje keurig af aan Raikkonen, om direct in zijn slipstream te duiken en hem in de eerstvolgende bocht weer in te halen. Als in de slotfase de regen valt, valt het kwartje steeds de andere kant op. Eerst gaat Hamilton eraf, waarna Kimi Raikkonen een bocht later spint. Op droogweerbanden rijdt men op eieren. Terwijl Raikkonen zijn Ferrari in de muur parkeert, gaat Hamilton als eerste over de streep. Een tijdstraf voor de manier waarop hij Raikkonen inhaalde, werpt hem echter terug naar de derde plaats. Nick Heidfeld wordt tweede, na de briljante strategische call van BMW-Sauber om toch maar even regenbanden te gaan halen.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'