Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Vijf spraakmakende Grand Prix van Australië

Volgende week begint het nieuwe seizoen traditiegetrouw met de Grand Prix van Australië. Racingnews365 blikt terug op vijf van de meest bijzondere races in Australië!

1996 Het was de allereerste race in Melbourne en het zorgde direct voor veel spektakel. Jacques Villeneuve pakte met zijn Williams pole position tijdens zijn debuutrace. In de eerste ronde zorgde Coulthard, Herbert en Brundle voor een spectaculaire crash. Brundle vloog over de kop in bocht drie, maar kon ongedeerd uitstappen. Villeneuve reed ijzersterk en hij leek zijn debuutrace te gaan winnen, maar een olielek gooide roet in het eten. Hill passeerde zijn teamgenoot en pakte zijn veertiende overwinning. Hiermee evenaarde de Brit het aantal overwinningen van zijn vader. Villeneuve eindigde als tweede en Irvine maakte het podium compleet met een derde plek.

2002 De mooiste Grand Prix van Australië is waarschijnlijk die van 2002. Een gigantische startcrash met maar liefst acht uitvallers zorgde direct voor chaos. Ralf Schumacher vloog over Rubens Barrichello heen en de stilstaande Ferrari veroorzaakte een kettingbotsing. Door de vele uitvallers had debutant Mark Webber de kans om voor zijn thuispubliek punten te pakken in een Minardi. De Australiër kwam onder hevige druk te staan van Mika Salo, die vlak voor het einde spinde. Hierdoor was de vijfde plek veilig. Webber en teambaas Paul Stoddart werden het podium op geroepen voor een Australisch onderonsje met de fans.

2006 Net als de race in 2002 kende deze race veel uitvallers. Uiteindelijk zagen slechts negen coureurs de streep. Het begon al in de opwarmronde toen Montoya spinde. Tijdens de start van de race was Massa meteen slachtoffer van een crash met Rosberg en Klien. Michael Schumacher crashte in de laatste bocht toen hij iets te veel over het gras ging. Hier bleef het niet bij, aangezien Montoya met een elektrisch probleem uitviel, Liuzzi crashte en Button in de laatste ronde zijn motor zag ploffen. Alonso won de race en sloeg hiermee een gat met Schumacher in het wereldkampioenschap.

2009 In de winter van 2009 werd Honda omgedoopt tot Brawn GP. Het nieuwe team onder leiding van Ross Brawn maakte zijn debuut tijdens de Grand Prix van Australië. Tijdens de kwalificatie verraste het team vriend en vijand door als eerste en tweede te kwalificeren. Ook de race zou worden gedomineerd door Jenson Button. Sebastian Vettel maakte in de slotfase een fout, waardoor Kubica hem probeerde in te halen. De Duitser probeerde zich nog te verdedigen, maar deed dit iets te wild. Hij ramde de zijkant van de BMW–Sauber van Kubica en beide coureurs vielen uit. Bijzonder feitje: Voor het eerst sinds de Franse Grand Prix van 1954 pakte een team de overwinning bij zijn debuut.

2015 Deze race is vooral bijzonder omdat de jongste coureur ooit zijn debuut maakte: Max Verstappen. De jonge Nederlander was slechts 17 jaar en 166 dagen oud. Verstappen kwalificeerde zich op de twaalfde positie. Hij reed een ijzersterke race en kwam op de negende positie te rijden. Helaas viel hij uit met een motorprobleem. Ondanks het teleurstellende resultaat liet Max direct zien hoe snel hij was. De race werd gedomineerd door Mercedes met een simpele een-twee van Hamilton en Rosberg. Sebastian Vettel debuteerde voor Ferrari met een mooie derde plaats.

Viaplay
x
Max "Wolff zei tegen Verstappen: 'Neem Marko mee naar Mercedes'"