Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Michael Schumacher

Vijf superieure Michael Schumacher-momenten

91 overwinningen, 155 podiumplaatsen, 68 poles, 77 snelste rondes en zeven wereldtitels. De cijfers liegen er niet om: Michael Schumacher is één van de beste F1-coureurs aller tijden. RacingNews365 zet een aantal magistrale momenten van de Rode Baron op een rijtje.

XPB 49353 Hi Res
Special
Naar nieuwsoverzicht © xpb.cc

Van zijn spraakmakende debuut in 1991 tot een geweldig optreden in Spanje vijf jaar later: Michael Schumacher is één van de grootste F1-rijders aller tijden. We blikken terug op een aantal spraakmakende momenten uit de loopbaan van man uit Hürth.

Een daverend debuut

Michael Schumacher stapte in 1991 onverwachts in een Jordan Formule 1-bolide. De Duitser verving Bertrand Gachot die vanwege een pepperspray-voorval in de gevangenis zat. Tijdens zijn debuut maakte Schumacher furore door zich als zevende te kwalificeren. Teamgenoot Andrea de Cesaris was bijna acht tienden langzamer, en dat tijdens zijn 166ste(!) raceweekend.

Helaas voor de Duitser kon hij op de zondag geen potten breken. Na een paar honderd meter moest Schumi zijn race staken wegens een technisch probleem. Precies een jaar later kwam er gerechtigheid voor Schumacher: op hetzelfde Circuit de Spa-Francorchamps behaalde hij zijn eerste overwinning.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

			© XPB
	© XPB

De perfecte poleronde (die niet telde...)

Hoewel menig F1-fan bij het horen van de naam Michael Schumacher denkt aan de hoogtijdagen van de Duitse coureur bij Benetton en Ferrari, zullen de echte diehards zeker ook nog weten wat er op zaterdag 26 mei 2012 gebeurde. In een Mercedes W03 - die op papier beduidend langzamer was dan de Red Bull RB08 en Ferrari F2012 - klokte Schumacher de snelste tijd tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco. Schumacher, die vijf keer win in het Prinsdom, liet zien nog altijd bloedsnel te zijn en het stratencircuit te kunnen dromen.

De Duitser moest de GP echter vanaf de zesde startplaats aanvangen, wegens een gridstraf die hij na afloop van de Grand Prix van Spanje (de voorgaande race) ontving na een touché met Bruno Senna. Later bleek dié geweldige kwalificatieronde het enige hoogtepunt van het weekend: in ronde 63 van de race moest Schumacher zijn wagen aan de kant zetten vanwege een probleem met de benzinedruk.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

Een verpletterende comeback

Nog geen honderd dagen nadat hij zijn scheen- en kuitbeen brak tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië van 1999, keerde Schumacher terug op het circuit. Hij maakte zijn comeback tijdens het raceweekend in Maleisië en deed dat op verbazingwekkende wijze. In de kwalificatie pakte de Duitse coureur zijn F399 stevig bij de lurven en was hij bijna een seconde sneller dan ieder ander.

Tijdens de race speelde Schumacher een gehoorzame en loyale teamspeler door teamgenoot Eddie Irvine de leiding te gunnen, aangezien Irvine nog volop kans maakte op de wereldtitel. Dat deed hij overigens met gemak: Schumi speelde met zijn rivalen achter hem en veranderde het gat zoals het hem uitkwam.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

			© xpb.cc
	© xpb.cc

Superieur in Spa

Hoewel Spa zowel het Grand Prix-debuut als de eerste Formule 1-overwinning van Schumacher heeft gezien, kwam zijn misschien wel grootste triomf op het circuit in 1995.

Na als zestiende te zijn gestart vanwege een crash tijdens de vrije training, waardoor zijn Benetton-monteurs moeite hadden om hem een functionerende B195 te geven, sneed Schumacher door het veld in het begin van de race.

In ronde zestien van de race reed Schumacher aan de leiding, waarna hij in gevecht kwam Williams-rivaal Damon Hill. Hill reed op regenbanden en was zo'n zes seconden per ronde sneller dan Schumacher. De Duitser vocht voor wat hij waard was en hield zijn Benetton - op slicks - knap op de baan in natte omstandigheden. Toen het circuit opdroogde moest Hill opnieuw de pitstraat in. Schumacher won met twintig seconden voorsprong. Na de race ontving hij een voorwaardelijke schorsing, omdat hij Hill meerdere malen te hard zou hebben geblokt.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

			© Photo4
	© Photo4

Regenmeister

Ayrton Senna in Donington (1993), Max Verstappen in Sao Paulo (2016) en Lewis Hamilton in Silverstone (2008)... Het zijn enkele memorabele optredens van F1-coureurs in de regen. Eén moment dat absoluut in dat rijtje thuishoort is Schumachers overwinning in Barcelona, 1996. Op een drijfnat circuit greep de Duitser de leiding nadat hij startte vanaf plek drie. In een ondermaats presterende Ferrari leidde Schumacher oppermachtig en finishte uiteindelijk als eerste met 45(!) seconden voorsprong op nummer twee Jean Alesi. Het leverde hem de bijnaam Regenmeister op.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Noemenswaardige momenten

Uiteraard zijn de vijf momenten die hierboven benoemd zijn slechts een klein onderdeel van Schumachers geweldige carrière. De Duitser was op veel meer momenten fenomenaal. Denk aan de bekende driestopper in Hongarije (1998), dié inhaalactie op Alesi voor zijn thuispubliek in 1997 en ga zo maar door. Wat is jouw favoriete Schumacher-moment? Laat het ons weten in de reacties!

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Gerucht 'Mercedes gaat Verstappen recordcontract aanbieden'