© Renault F1

Nieuwsoverzicht

Villeneuve: 'Kubica niet in staat om Formule 1 auto te besturen'

16 nov. 2017 12:33 Ruud Dimmers 0 reacties
De geruchten omtrent een terugkeer van Robert Kubica in de Formule 1 houden de gemoederen flink bezig. Hoezeer mensen de Pool zijn nieuwe kans ook gunnen, veel coureurs vragen zichzelf af of het fysiek wel mogelijk is. Daarbij wordt getwijfeld aan de kracht in de rechterarm van Kubica.

Grote vraagtekens bij mogelijk comeback Robert Kubica

Robert Kubica reed in 2010 voor het laatst een Formule 1 race. In de winter van 2011 crashte hij zwaar met een rallyauto waarbij zijn rechterarm forse schade opliep. Tientallen operaties verder is de kracht in zijn arm nog altijd slechts 50% van voorheen.

Diverse F1-coureurs en oud-coureurs vragen zichzelf af of het wel mogelijk is voor Kubica om onder alle omstandigheden een Formule 1 auto te besturen. Jacques Villeneuve, wereldkampioen in 1997, voorziet grote problemen.

"Het gaat daarbij niet om de zeven seconden die een coureur heeft om een auto te verlaten. Die FIA test is alleen voor zijn eigen veiligheid. Maar wat gebeurt er als Kubica ineens moet regeren? Bijvoorbeeld voor een auto die voor hem stil blijft staan, of een spin of crash? Ik betwijfel of hij dit met één hand kan," laat Villeneuve aan Auto Bild weten.

"In Brazilië hadden we de situatie waarbij Ricciardo spinde en één van de Saubers een uiterste inspanning moest doen om een frontale botsing te vermijden. Uit eigen ervaring weet ik dat je dan twee goed functionerende handen nodig hebt. Ik betwijfel of Kubica in staat was om dit te ontwijken."

"De FIA moet er 100% van overtuigd zijn dat Robert dit soort ongevallen kan voorkomen. Ik vind dat hij een soort van slalomproef moet doen met een F1-auto om dit te testen. Kubica moet zelf ook goed nadenken of hij dit aankan."

"Het gaat dan niet over zijn rondetijden, maar wel over de verantwoordelijkheid voor zijn collega's. Hetzelfde geldt voor het team van Williams dat nu flirt met Kubica. Als er een ernstig ongeluk gebeurt, dan zal de kritiek zeer groot zijn.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen