Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Adrian Newey

Villeneuve looft Newey: "Hij is de beste die er is!"

Adrian Newey zit al heel wat jaren bij Red Bull en heeft daar de succesvolle auto's ontworpen waar Max Verstappen en Sebastian Vettel meerdere kampioenschappen mee wonnen. Maar ook al veel eerder in zijn Formule 1-carrière was de Brit succesvol en oud-wereldkampioen Jacques Villeneuve haalt daar herinneringen aan op.

Newey Bahrain
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Adrian Newey maakte eind jaren '80 bij March zijn entree in de Formule 1-wereld, wat later Leyton House werd. Daarna kwam de topontwerper bij Williams terecht om via McLaren bij Red Bull werken. Bij Williams ontwierp hij meerdere auto's die kampioenschappen pakten en hij werkte samen met Jacques Villeneuve in 1996, toen de Canadees zijn debuut maakte in de koningsklasse van de autosport.

Villeneuve spreekt vol lof over de topontwerper. "Toen ik in 1996 bij het team kwam, wist ik het niet (hoe het was om met hem samen te werken, red.). Dat realiseerde ik me achteraf pas. Hij was geweldig, omdat ik denk dat hij de auto kan visualiseren. Hij kan de luchtstroom gewoon zien. En hij heeft er een band mee, maar hij heeft ook een band met de coureur. Hij weet dat het geen computer is die aan het rijden is en dat het geen robot is", zo vertelt de Canadees tegenover Sports Illustrated.

"Als zelfs de data zeggen dat de auto heel snel kan gaan, kan het zo zijn dat een coureur de auto misschien niet kan besturen. Het voelt dan niet natuurlijk aan. Hij is in staat om dat te accepteren en om met een coureur samen te werken. En daarom heeft hij zoveel geweldige auto's ontworpen. Hij is absoluut de beste die er is en hij is altijd in staat geweest om zichzelf opnieuw uit te vinden."

De wereldkampioen van 1997 vervolgt: "We zagen dat, omdat hij een auto voor 1997 ontwierp op basis van de auto een jaar daarvoor. Het was uiteindelijk een auto gebaseerd op wat ik tegen hem zei, omdat ik het jaar erop in de auto zou rijden. Maar toen verliet hij het team en voelden we halverwege het seizoen dat we nergens waren. Het duurde even voordat de nieuwe mensen de bal weer aan het rollen brachten. Het is moeilijk om die combinatie van Adrian Newey te overtreffen", zo sluit Villeneuve af.

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Verongelijkte Marko onthult gigantische schadepost na megaklapper Perez