Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Voorbeschouwing Formule 1: De rookies van 2018

In een reeks voorbeschouwingen op het nieuwe seizoen blikt Racingnews365 vooruit op een nu al bewogen jaar. Het is het jaar waarin Sergey Sirotkin en Charles Leclerc debuteren in de Formule 1.

Sergey Sirotkin Nee, met Sergey Sirotkin halen Williams en de Formule 1 bepaald niet de nieuwe Max Verstappen in huis. Het feit dat de nu 22-jarige Rus al vier jaar rondzwerft in de Formule 1 zonder ooit echt een voet tussen de deur te hebben gekregen, zegt eigenlijk al genoeg. In 2014 werd door Sirotkin al aangesteld als testcoureur van het team van Sauber. Er was even sprake van een racezitje bij de Zwitsers, geholpen door een bevriende investeerdersgroep, maar die deal ketste af. Via Sauber en Renault dwong Sirotkin in 2017 een shootout af tegen Robert Kubica voor het laatste beschikbare zitje voor 2018. Sergey Sirotkin was de snellere van de twee, maar het imago van pay-driver blijft hem achtervolgen. De 'slechts' 15 miljoen die hij aan sponsorgeld meebrengt helpen hem vanzelfsprekend niet van dat imago af. Nu kan Sergey zelf roepen dat hij zichzelf zal bewijzen gedurende het seizoen, maar langs welke lat leg je Sirotkin? Teamgenoot Lance Stroll is ondanks uitschieters in 2017 ook bepaald niet het toonbeeld van een groot talent. De Rus met slechts één titel op zak (Formule Abarth 2011) heeft het dus hard te halen in 2018. De FW41 lijkt een draak van een auto en in potentie de grootste tegenvaller van 2018. Het valt te bezien of het duo Stroll/Sirotkin in staat is om die problemen het hoofd te bieden en toch in positieve zin op te vallen.

Charles Leclerc Waar je Sirotkin het stempel supertalent niet snel zal geven, is dat bij nieuwbakken Sauber-coureur Charles Leclrec wel op zijn plaats. De Ferrari-protegé pakte vorig seizoen op onnavolgbare wijze de titel in de Formule 2, waardoor promotie naar de koningsklasse niet kon uitblijven. Ferrari parkeerde Leclerc bij Alfa Romeo Sauber om ervaring op te doen en om te kunnen rijpen als coureur. Natuurlijk zal ook een talent als Leclerc met een Sauber niet meestrijden om de podiumplaatsen. Punten scoren zal al moeilijk genoeg worden. Maar als Leclerc met enige regelmaat zijn neus laat zien in Q2 van de kwalificaties, is dat ook een manier om zich te bewijzen. Overigens deed hij dat nog niet heel overtuigend in Barcelona. Leclerc reed de op één na langzaamste tijd van het veld en hield daarmee enkel teamgenoot Marcus Ericsson achter zich. Daarnaast stond hij regelmatig naast de baan door eigen toedoen. Het zijn foutjes die je een rookie mag vergeven, maar ook foutjes die hij snel moet afleren gedurende het Grand Prix-seizoen. Nederlands teameigenaar Frits van Eerd noemde Leclerc ' van hetzelfde kaliber als Max Verstappen '. Als dat zo is, kunnen we nog een hoop lol aan hem beleven. Blikken we enkele jaren vooruit dan zien we Verstappen, Esteban Ocon en Charles Leclerc samen op het podium staan.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"