Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Voorbeschouwing: Gaat Max Verstappen op herhaling in Japan?

Amper een week na zijn sensationele overwinning tijdens de GP van Maleisië keert Max Verstappen terug naar de plek waar hij zijn Formule 1 debuut maakte. Op het circuit van Suzuka begon de toen pas 16-jarige Verstappen aan zijn grote Formule 1 avontuur. Nu drie jaar later is hij een tweevoudig Grand Prix winnaar. Komt daar dit weekend in Japan zijn derde bij?

De Formule 1 GP van Japan Japan wordt terecht gezien als de pionier voor de Formule 1 in Azië. Het was tenslotte jarenlang het enige circuit in Azië op de Formule 1 kalender . Inmiddels zijn er meerdere circuits in dit werelddeel bijgekomen. Het circuit van Suzuka werd in 1961 ontworpen door de Nederlander, Hans Hugenholtz, en was in eerste instantie bedoeld als testcircuit voor Honda. Het duurde nog tot 1987 voordat er de eerste Formule 1 race plaatsvond. In totaal kent het circuit 19 bochten en gaat de race over 53 ronden. Elke ronde is bijna 6 km lang. Pirelli stelt voor de Japanse GP de mediums, de softs en de supersofts tot beschikking. Opvallend is daarbij vooral de keuze van zowel McLaren als Red Bull. Beide teams gaan namelijk vol op de aanval met respectievelijk 10 en 9 setjes van de supersofts. Mercedes en Ferrari zijn een stuk behoudender en hebben ieder 7 setjes van de supersofts besteld.

Vecht Vettel zich terug in de titelstrijd? Had Ferrari de snelste auto in Maleisië? We zullen het echter nooit weten want dankzij de problemen van Ferrari kwamen ze er in Maleisië niet aan te pas. Ondanks een indrukwekkende inhaalrace van Sebastian Vettel begint hij aan het raceweekend van Japan met een achterstand van inmiddels 34 punten op WK-leider Hamilton. Wil de Duitser aanspraak maken op zijn vijfde wereldtitel dan moet hij winnen in Japan en hopen dat Hamilton steken laat vallen. Is een overwinning voor Ferrari mogelijk? Ja zeker maar de laatste overwinning is alweer een tijdje geleden. In 2004 was het namelijk Michael Schumacher die de GP van Japan won voor Ferrari. Vettel zelf won in 2013 op Suzuka maar dat was toen in dienst van Red Bull.

Pakt Max Verstappen twee op een rij? De RB13 brengt Max eindelijk geluk en wordt steeds beter en sneller. Zelfs op circuits waar Red Bull het meestal lastig heeft, presteert het nu boven verwachting en kan het de strijd met Mercedes en Ferrari aan. De manier waarop Verstappen zijn kwaliteiten in Maleisië demonstreerde, is dan ook veelzeggend. Aan het circuit van Suzuka bewaart de twintigjarige dan ook goede herinneringen. Niet alleen maakte hij daar zijn debuut in de Formule 1 tijdens een vrije training voor Toro Rosso, ook stond hij er vorig jaar al op het podium. Hij werd toen knap tweede achter Rosberg en wist nipt Hamilton achter zich te houden. Mercedes en Ferrari zijn in ieder geval gewaarschuwd want als Verstappen zich kwalificeert in de top 4 dan is hij zeker weten een kanshebber voor de zege. Zijn grootste voordeel is natuurlijk dat hij niks te verliezen heeft en dat zowel Hamilton als Vettel op hun tellen moeten passen. Tijdschema GP van Japan Het wordt opnieuw de wekker zetten want de race in Japan is vroeg, heel erg vroeg! Zie hieronder het complete schema. Vrijdag 6 oktober 2017 * 03.00 tot 04.30 uur eerste vrije training * 07.00 tot 08.30 uur tweede vrije training Zaterdag 7 oktober 2017 * 05.00 tot 06.00 uur derde vrije training * 08.00 tot 09.00 uur kwalificatie Zondag 8 oktober 2017 07.00 uur race

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"