Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Voormalig F1-baas geeft nieuwe wending aan drama tussen Massa en Hamilton over wereldtitel

Terwijl een leger advocaten een claim van tientallen miljoenen wil neerleggen bij de Formule 1 voor het mislopen van Felipe Massa's wereldtitel in 2008, komt toenmalig F1-eigenaar Bernie Ecclestone terug op zijn eerdere uitspraken.

De Formule 1-titel van 2008 is officieel voor Lewis Hamilton, dit nadat hij bij het FIA gala van dat jaar de wereldbeker in ontvangst nam na Felipe Massa te verslaan met één WK-punt. Toch, jaren later, werd er opnieuw nar het seizoen gekeken. Crashgate zou namelijk de uitslag van de titelstrijd volledig kunnen veranderen. Toenmalig F1-eigenaar Bernie Ecclestone zou onlangs hebben gezegd dat Massa de verdiende winnaar is van de wereldtitel en niet Hamilton, dit omdat de GP van Singapore (de race van crashgate) geschrapt had moeten worden. In die race stond Hamilton op het podium en scoorde Massa geen punten: zonder die race-uitslag was de Braziliaan kampioen. Nadat duidelijk werd dat een team van Massa's advocaten een claim van tientallen miljoenen wil neerleggen bij de F1 en de FIA, geeft Ecclestone een nieuwe wending aan het verhaal. In het artikel van Reuters waarin de advocatenclaim naar buiten wordt gebracht, is later een reactie van Ecclestone toegevoegd. De 92-jarige voormalige F1-eigenaar komt hierbij terug op zijn woorden. "Ik kan me niet herinneren dat ik zoiets ooit heb gezegd, om eerlijk te zijn. Ik kan me zeker weten niet herinneren dat ik dit interview heb gegeven", aldus Ecclestone. Als de woorden van de voormalig F1-eigenaar geen waarde meer hebben, kan dat slecht nieuws zijn voor Massa en zijn advocaten. Lees in het artikellinkje hieronder meer over crashgate. De eerdere uitspraken van Ecclestone zijn daaronder de vinden.

Eerdere uitspraken Ecclestone

Als de Grand Prix van Singapore '08 geschrapt zou worden, dan was Massa wereldkampioen geweest van dat jaar. De beerput werd weer opengetrokken toen Ecclestone eerder dit jaar een aantal opmerkelijke uitspraken deed bij F1 Insider. "Wij besloten er niets mee te doen om de sport voor een groot schandaal te behoeden", zegt hij. Met 'wij' bedoelt hij Ecclestone en toenmalig FIA-baas Max Mosley. "We hadden genoeg informatie om de kwestie te onderzoeken en eigenlijk had de race geschrapt moeten worden uit het kampioenschap. In dat geval was Felipe Massa de kampioen geweest en niet Lewis Hamilton." "Ik heb vandaag de dag met Massa te doen. Hij won de laatste race in Sao Paulo en deed alles goed. Hij was beroofd van zijn titel, terwijl Hamilton alle geluk van de wereld aan zijn kant had. Vandaag de dag zou ik dingen anders hebben aangepakt. Dit is voor mij waarom (Michael) Schumacher voor mij de enige échte recordkampioen is, ook al zeggen de statistieken iets anders." Ecclestone heeft nu dus laten weten de uitspraken van maar 2023 'niet meer te weten', wat een klap kan zijn voor de advocaten van Massa. Het in gang zetten van een proces voor een miljoenenclaim (of tientallen miljoenen zelf) zou deels gebouwd zijn op de woorden van de voormalig F1-eigenaar. De soapserie over de titel van 2008 gaat dus vijftien jaar later nog altijd door.

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel