Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Fernando Alonso

Voormalig F1-coureur lovend over Alonso: "De tijd zal hem geven wat hij mist"

Het is alweer 11 jaar geleden sinds Fernando Alonso voor het laatst een Grand Prix won. In de tussentijd ging de Spanjaard met pensioen, kwam hij terug en lijkt hij nu in de vorm van zijn leven. Toch blijft de vraag, pakt hij ooit nog een overwinning?

Alonso Spanish 2013
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het is nu 11 jaar geleden dat Fernando Alonso voor het laatst een Grand Prix won, en 18 jaar geleden dat hij zijn tweede wereldtitel veroverde. Toch blijft Alonso doorgaan in een sport die veel coureurs al de rug toegekeerd zouden hebben. Zij zouden al lang gaan terugkijken op wat, terecht, zal worden gezien als het hoogtepunt van hun autosportcarrière. Maar zoals Alonso in de loop der tijd heeft bewezen, is hij geen gewone coureur. Zijn honger en verlangen om opnieuw te slagen leidden ertoe dat hij na een onderbreking van twee jaar weer terugkeerde in de F1 en, misschien nog wel opmerkelijker, dat hij dit jaar een nieuw contract tekende waardoor hij op zijn 45e nog steeds in de sport zal uitkomen.

Pedro de la Rosa, een goede vriend en 'teamgenoot' van Alonso, die nu ambassadeur is van Aston Martin, is verbaasd over het verlangen naar succes van zijn Spaanse collega, die bewijst dat leeftijd geen barrière is als je nog steeds de mentale en fysieke capaciteiten hebt om door te gaan. De la Rosa, die van 1999 tot 2012 aan 104 Grands Prixs deelnam, vindt dat Alonso zoveel heeft gegeven aan de F1 dat hij nog veel meer verdient, met name zijn lange wachttijd op de ongrijpbare 33e overwinning.

"Ik denk altijd dat aan het eind van de dag, of aan het eind van welk verhaal dan ook, alles vanzelf goed komt en dat hij zoveel meer verdient in de sport", vertelt De la Rosa tegen RacingNews365. "Niet omdat hij er zoveel energie in heeft gestoken, want ik denk dat andere coureurs zich ook van jongs af aan hebben ingespannen, maar omdat zijn passie, toewijding en ruwe talent veel meer verdienen dan twee wereldkampioenschappen."

"Dus ik zeg altijd tegen mezelf dat de tijd hem zal geven wat hij nu mist. In dezelfde zin ben ik erg kritisch op mezelf. Ik heb altijd gezegd dat het niet winnen van een race of een wereldkampioenschap kwam omdat anderen het beter deden. Ik ben daar altijd heel duidelijk over geweest, omdat het belangrijk is om 's nachts goed te kunnen slapen. Op het moment dat je gaat denken dat er onrechtvaardigheden zijn, is dat voor geen enkele sporter goed. Je moet geloven dat wat je hebt, is wat je verdient, maar Fernando verdient in principe meer," aldus De la Rosa.

Toen Alonso voor Aston Martin tekende, kon hij aan het einde van het seizoen 2022 deelnemen aan de test voor het team, kort nadat De la Rosa zijn nieuwe rol bij Aston Martin had opgenomen. Als landgenoten en als vrienden door de jaren heen hebben ze een alliantie kunnen smeden die een aanwinst is gebleken voor het team, hoewel De la Rosa volhoudt dat Alonso zijn diensten niet nodig heeft.

"De eerste, en voor mij belangrijkste reden, was de wil om terug te komen", zei De la Rosa over zijn beslissing om bij Aston Martin te gaan werken. "Dat had niets met Fernando te maken. Als Fernando er niet was geweest, had ik ook getekend. Feit is dat ik gelukkig ben, dat hij hier is en dat hij een vriend is. Hij is meer dan een vriend. Hij is een aanwinst voor elk team en het is geweldig om met hem samen te werken, want je blijft elke keer weer leren van iemand als hij, zelfs op mijn leeftijd."

"Hij kent mij heel goed, ik ken hem heel goed, dus dat geeft alleen maar wat extra vertrouwen in het werk dat we voor de boeg hebben en de uitdagingen waar we voor komen te staan. Maar ik denk dat hij mij helemaal niet nodig heeft. Eerlijk waar. Misschien heb ik aanvankelijk geholpen, maar hij voelt zich nu zo op zijn gemak in het team dat er niets verandert als ik verdwijn," zo sluit de Spanjaard af. 

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Verongelijkte Marko onthult gigantische schadepost na megaklapper Perez