Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Vrouwen in de Formule 1

Voormalig F1-teambaas: "De moeder van Verstappen had F1-coureur kunnen zijn"

David Coulthard en Eddie Jordan bespreken de kans op een vrouwelijke coureur in de Formule 1, wat volgens de twee prominenten meer dan welkom is. Jordan noemt de moeder van Max Verstappen als een van de geschikte kandidaten. Althans, jaren geleden.

Sophie Kumpen
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Max Verstappen komt uit een echte racefamilie en dan bedoelen we niet alleen vader Jos Verstappen. Ook zijn moeder, Sophie Kumpen, was vroeger een serieus talent in de kartwereld en de lagere Formuleklassen. De Formule 1 werd nooit behaald, maar volgens Eddie Jordan had ze ongetwijfeld het niveau van de koningsklasse kunnen behalen.

In de Formula for Success podcast bespreekt de voormalig F1-teambaas samen met David Coulthard de kansen voor vrouwen in de autosport en de W Series, waar de afgelopen tijd niks meer over naar buiten komt. De raceklasse voor vrouwen lijkt non-actief te zijn, terwijl er nu wel een F1 Academy bestaat voor de jonge vrouwelijke talenten in het Formuleracen.

"Toen Davina Galica (nam deel aan F1-kwalificaties, red.) er nog was als olympische skiër, had ze al een goed gevoel voor wat er gebeurde op ijs, maar tegelijkertijd ook in de auto", zo trapt Jordan af. "Echter, vrouwen pushen om in de Formule 1 te komen zonder training is verkeerd. Er is één persoon waarvan ik zeker weet dat ze het kon in mijn tijd, en dat is Max' moeder. Ze was een serieuze en absoluut geweldig snelle vrouw."

"Naar mijn mening kon ze het niveau in de Formule 1 ongetwijfeld bijhouden", aldus de voormalig teameigenaar van Jordan Grand Prix in de jaren 90. Volgens de Ier kreeg Kumpen echter te maken met obstakels op weg naar een klasse als de F1. "Er was niet echt een mechanisme om haar te helpen en ik weet niet zeker of de teams stonden te wachten om haar te steunen. Dat is fout en dat moet veranderen."

Jordan: "We moeten vrouwen hebben in de sport"

Dat de W Series stil ligt, daar baalt Jordan van. "Alles liep technisch gezien erg goed. Als we het vergelijken met het vrouwenvoetbal: Chelsea heeft voor de derde keer op rij de FA-cup gewonnen en er waren 70.000 personen in Wembley om ze te aanschouwen, fantastisch! Om dit enthousiasme te zien, dat is gewoon fenomenaal."

"Maar er moet nu wat gaan veranderen. Voor vrouwen is het nog niet aantrekkelijk om op vijf- of zevenjarige leeftijd te gaan karten. Het is een enorme opgave, maar er komt ook heel veel geld bij kijken. Dat is iets waar we naar moeten kijken, want ik wil natuurlijk vrouwen in de sport zien."

Ook Coulthard baalt

Voormalig Formule 1-coureur David Coulthard kan zich vinden in de woorden van Jordan en baalt eveneens. "Ik hield me bezig met de W Series om de oprichters te helpen. Dit is wel teleurstellend: al hun moeite, bloed, zweet, tranen en financiële investeringen voor diversiteit en inclusiviteit... Maar helaas, er werd veel over gepraat, maar er wordt niet altijd daad bij het woord gevoegd als het over geld gaat. Hopelijk verandert dat."

"Voor nu lijkt dit boek gesloten te zijn, maar ze houden een prachtige nalatenschap in de vorm van Jamie Chadwick, Naomi Schiff en anderen." Jordan vult aan: "Ik wens ze succes, want er moet echt zo'n soort kampioenschap zijn. Ik dacht dat de W Series door zou gaan en ik ben teleurgesteld dat dat niet lukte."

Met de F1 Academy krijgen vijftien vrouwelijke coureurs alsnog de kans om zichzelf te bewijzen en op de kaart te zetten in de Formulewereld, al is de raceklasse nog niet erg populair onder het grote publiek. Niet zo gek ook, want de Formule 1-kanalen zenden de races niet uit en gedurende het weekend verschijnen er alleen samenvattingen.

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull kunnen enkel verliezen in Monaco

Zelfs na een F1-loos weekend praten Ruud Dimmers, Tom Coronel en host Joris Mosterdijk de nieuwste RN365 F1-podcast moeiteloos vol. Ze blikken onder meer vooruit op de GP van Monaco, volgens het trio het weekend dat Red Bull en Max Verstappen alleen maar kunnen verliezen.

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Eerste vrije training Formule 1 GP Emilia-Romagna 2024