Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Adrian Newey

Voormalig Ferrari-engineer voorziet Red Bull-problemen bij vertrek Newey

Gaat Adrian Newey het succesvolle Red Bull-schip aan het einde van het jaar verlaten? Dat begint steeds meer boven de markt te hangen. Ernest Knoors, voormalig F1-motorengineer bij onder meer Ferrari, voorziet een grote uittocht wanneer Newey daadwerkelijk besluit te vertrekken.

Newey Phone
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Gaat Adrian Newey binnenkort de deur dichttrekken bij Red Bull Racing? Het begint er steeds meer op te lijken. Wat zou dit voor gevolgen kunnen hebben voor het team van Max Verstappen. RacingNews365 bespreekt het met voormalig F1-motorengineer Ernest Knoors. De Nederlander werkte onder meer voor Ferrari en BMW en voorziet een groot probleem bij Red Bull wanneer Newey daadwerkelijk besluit te vertrekken.

Knoors kijkt terug op zijn eigen periode in de Formule 1 en trekt een bijzondere vergelijking met zijn eigen tijd bij Ferrari: "Ik heb dit zelf meegemaakt bij Ferrari. Op een gegeven moment kwam daar de periode Michael Schumacher ten einde, Ross Brawn ging toen ook weg. Wanneer zo'n leidend persoon, zo'n uithangboord van een team, besluit om te gaan, dan is het toch altijd iets waar je je over moet afvragen: waar gaat dit heen?", aldus de voormalig engineer.

Steeds vaker komen verhalen naar buiten dat Newey niet veel meer te maken heeft met de ontwikkeling van de auto. Pierre Waché zou de leidende rol van Newey al langer hebben overgenomen. Toch is Knoors van mening dat dit niet uit maakt, wanneer je kijkt naar de invloed binnen de organisatie: "Of Waché meer invloed heeft, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Als zo'n uithangboord van je team en zo'n grootheid weggaat, dan creëert dat toch altijd vraagtekens bij de mensen die daar onder werken. Het creëert onrust in die organisatie."

Leider moet opstaan

Zou een vertrek van Newey kunnen leiden tot een ware uittocht bij het snelste team van het moment? Knoors denkt dat dit hand in hand gaat met het vertrek van een grote naam: "Het maakt dat mensen, engineers en mechanics, meer openstaan voor aanbiedingen van andere teams. En dat heb je toch altijd bij een team dat heel lang op de toppen van haar kunnen presteert. Op een gegeven moment gaan mensen dan om zich heen kijken, misschien de mensen die niet helemaal in de top zitten. Zijn er mogelijkheden? Zijn er openingen bij andere teams waar ze een stapje naar voren kunnen maken?"

"Het is het grote risico van Red Bull. De stabiliteit van het team. Wat gaat er nog meer gebeuren? Wie gaan er nog meer weg?" vervolgt Knoors. De voormalig engineer ziet in dit geval een belangrijke rol weggelegd voor de teambaas van Red Bull, Christian Horner. Volgens Knoors is het belangrijk dat hij nu de rust binnen het team bewaart. Maar of hij daar toe in staat is? Knoors betwijfelt het: "Op een gegeven moment moet een sterke leider, in dit geval Christian Horner, wel zorgen dat hij genoeg techneuten en knappe koppen in dat team houdt. En is Christian Horner op dit moment de onomstreden en onbesproken leider die daarvoor kan zorgen? Daar kan wel een vraagteken bij gezet worden."

Bekijk het volledige interview hieronder!

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Italiaanse media loven 'magische' Verstappen: "Menselijke factor maakt het verschil"