Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Formule 1 Grand Prix Groot-Brittannië 2022

Todt geeft zichzelf schouderklopje na horrorcrashes: "Blij dat ik mijn overtuiging heb gevolgd"

Voormalig FIA-president Jean Totdt laat na afloop van de Grand Prix van Groot-Brittannië weten blij te zijn dat hij heeft vastgehouden aan zijn overtuigingen over de halo, ondanks de kritiek die hij en de FIA toentertijd kreeg.

Zhou crash Silverstone
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Zoals we allemaal zagen in de Grand Prix van Groot-Brittannië ging het helemaal mis in de eerste bocht van de openingsronde. Pierre Gasly, George Russell en Guanyu Zhou raakten elkaar, waardoor de Alfa Romeo van de Chinees op de kop over het asfalt en door de grindbak schoof en vervolgens over de bandenstapels de hekken in vloog.

Tijdens deze horrorcrash brak de 'roll-bar' af die er normaal gesproken mede voor zou moeten zorgen dat de coureur beschermd blijft als de auto ondersteboven belandt. Aangezien deze dus bezweek, was het de halo die voorkwam dat Zhou met zijn hoofd over het asfalt schoof met het gewicht van de ongeveer 800 kilo wegende auto op zich. Na het zien van de beelden hieronder en de afbeelding hierboven kunnen we wel stellen dat de halo opnieuw zijn dienst heeft bewezen.

In 2018 introduceerde de FIA de halo in verschillende raceklasses waaronder de Formule 1. Toentertijd kwam er veel kritiek vanuit verschillende hoeken over dit besluit van het veiligheidsorgaan. Teambazen, coureurs en fans; veel van hen vonden het de beleving wegnemen van een 'openwheel-auto'. Daarnaast kwam er kritiek dat de halo het zicht zou belemmeren van de coureurs.

Maar sinds de introductie heeft de 'teenslipper', waarmee de halo door vele werd vergeleken, flink wat levens gered, waaronder mogelijk dus dat van Zhou tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië. Voormalig FIA president Jean Todt geeft na afloop van de race zichzelf en de FIA een schouderklopje dat ze de halo hebben ingevoerd. "Ik ben blij dat ik mijn overtuigingen heb gevolgd om de halo in te voeren, ondanks sterke weerstand!'

Halo voorkwam eerder dat weekend ook al ernstig letsel

Eerder die dag, voor de verschrikkelijke crash waarin Zhou betrokken was, redde de halo ook al een leven in de Formule 2. Roy Nissany forceerde Dennis Hauger van de baan die vervolgens stuurloos over het gras raasde, bij de chicane gelanceerd werd door de hoge kerbstone en vervolgens landde op de auto van Nissany. Zonder de halo zou de bolide van Hauger zomaar het hoofd van de Israëliër geraakt kunnen hebben.

Bekijk de video van de crash van Nissany en Hauger hieronder.

Formule 1 GP Groot-Brittannië 2022 RN365 Nieuwsdossier

11 reacties

Viaplay
x
Interview Red Bull-legende Coulthard ziet Verstappen aan de horizon verdwijnen