Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1

Oud-teambaas: "Sprintraces zijn een schande voor de F1"

In 2021 introduceerde de Formule 1 het concept sprintraces. In de loop der jaren is het format meerdere keren aangepast, voornamelijk om de teams en toeschouwers meer te geven om naar uit te kijken. Eddie Jordan ziet het nut er nog altijd niet van in.

XPB 1268472 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Dit jaar is alweer het vierde seizoen dat er sprintraces zijn in de Formule 1. Ook dit jaar is het formaat weer volledig op de schop gegaan, met een kwalificatie voor de sprintrace op de vrijdag. Vervolgens zal de sprintrace zelf op zaterdag als eerste sessie plaats vinden, waarna na afloop van de sprintrace de kwalificatie voor de GP op zondag op het programma staat. De Formule 1 lijkt nog altijd zoekende naar de ideale opbouw van het weekend met een sprintrace erin. Oud-teambaas Eddie Jordan is geen fan en wil er het liefst zo snel mogelijk van af.

"Voor mij zijn sprintraces een schande. Het hoort niet in weekenden van een Grand Prix en leidt alleen maar af van hetgeen wat we echt willen zien, namelijk wie de GP wint" aldus de altijd uitgesproken Ier. "Het winnen van een sprintrace komt nog niet in de buurt van het winnen van een Grand Prix. Voor mij leveren deze races niet wat ze zouden moeten leveren en wat ons is beloofd."

Andere opzet

Van Jordan hoeven de sprintraces niet volledig te verdwijnen, maar moet er wel een andere opzet komen. Hij zou dan ook vier plekken uitkiezen om een sprintrace te organiseren: "Pak vier races die belangrijk zijn op de kalender en een lange loyaliteit hebben met de Formule 1. Ik denk dan aan Spa, Silverstone, Monza en waarschijnlijk Monaco. Maak daar een soort Grand Slam-events van, zoals je dat in het tennis ziet." Wat is er dan wezenlijk anders dan binnen het huidige format zou je denken? Daar heeft Jordan ook over nagedacht.

"Het blijft een sprintrace, met dus een kortere afstand en een staande start, Maar geen enkele coureur die bijvoorbeeld meer dan 10 GP's heeft gereden, mag hier aan meedoen. Dan krijgen jongens de kans die of net buiten de boot vallen of in de opstapklassen rijden."

Maar krijg je dan geen oudere coureurs die een plekje in de sprint te pakken krijgen? Ook daar heeft Jordan een oplossing voor. "Ik zou er ook een leeftijdsgrens opzetten, zodat het echt exclusief blijft voor jong talent."

Ook interessant:

Kunnen we van een enerverende GP van Australië spreken? Qua spanning misschien niet, maar er gebeurde genoeg. Red Bull blijkt niet onfeilbaar en dat is iets waar de concurrentie maar wat graag gebruik van wil maken.

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Ricciardo keihard gestraft na GP China