Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lance Stroll

Vraagtekens over F1-toekomst Stroll: "Wat als ze dat aan zijn vader vragen?"

Er zijn pas negen races verreden in het F1-kampioenschap van 2023 en toch wordt nu al met een schuin oog de balans opgemaakt. Zo wist Fernando Alonso zes van de negen races op het podium te finishen terwijl zijn teamgenoot alleen maar heeft kunnen toekijken tijdens de podiumceremonies.

Stroll Monaco
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het team van Aston Martin is ontzettend sterk uit de wintertest gekomen. Waar ze vorig jaar het seizoen afsloten op een zevende plaats met 55 punten, staan ze nu na negen races op de derde positie in het constructeurskampioenschap met ruim drie keer zo veel punten. Dit is overigens vooral te danken aan Fernando Alonso. En dat valt ook op bij David Coulthard en Eddie Jordan. "Jouw oude team, Aston Martin, is met Fernando Alonso ontzettend consistent", zegt oud Formule 1-coureur David Coulthard in de podcast Formula For Success tegen voormalig teambaas Eddie Jordan.

Dit beaamt Eddie, maar het roept ook een vraag bij hem op: "Ja, en wat nu? Je bent eigenaar van Aston Martin (doelend op Lawrence Stroll) en je hebt een fortuin van je eigen geld in het bedrijf gestopt. En er is enorm bedrag aan sponsorgeld. Wat zeg je tegen je sponsoren als ze je vragen of Lance kan doen wat nodig is om het een kampioenschapswinnend team te maken? Ik zou wel willen weten wat Lawrence dan zal antwoorden."

Coulthard reageert: "Nou, de stopwatch liegt niet. En dat is de waarheid. Ik zie het zelf in de projecten waarin ik betrokken ben, zoals bijvoorbeeld het steunen van jonge meiden in het karten en ervoor zorgen dat zij hun potentieel eruit kunnen halen. Maar als je niet binnen een bepaalde periode van tijd jezelf op de kaart weet te zetten op het circuit, dan ben je gewoon niet snel genoeg. Ik zeg niet dat Lance niet snel genoeg is, hij heeft alles gewonnen onderweg naar de Formule 1. Ik denk dat er ook wat pech de oorzaak is. Maar er komt een punt waarbij je je niet meer kan verontschuldigen."

Stroll krijgt hetzelfde advies van Coulthard als zijn zoon

"Ik heb dit gesprek toevallig vanochtend met mijn 14-jarige zoon gehad over zijn kartprestaties. Zodra het raceweekend eraan komt begint aan het begin van de week de voorbereiding al. Want als je daar pas vrijdag mee begint, word je verslagen. Je moet gedisciplineerd en gefocust blijven. Er zijn geen parttime professionals en je gedraagt je als een prof of je bent het niet."

Hierop vraagt Eddie of dit dan betekent dat Lance een parttime professional is in de ogen van Coulthard. "Zoals ik al zei, de stopwatch liegt nooit. Aan het eind van elk jaar, of tijdens welk moment dan ook, beoordeel je de coureurs. Het is geen vriendschap, het is geen persoonlijke strijd. Het is een wedstrijd gebaseerd op de klok. En op een gegeven moment bepaalt de klok wat teams besluiten voor de toekomst."

Ook interessant:

Sneu voor de andere F1-coureurs dat Max Verstappen meedoet

Eén ding was in Oostenrijk echter weer even voorspelbaar als altijd: Verstappen torende boven alles en iedereen uit. Hij toonde zich de baas van Red Bull, toch Coronel, Dimmers en Mosterdijk?

Formule 1 GP Oostenrijk 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Analyse GP Spanje sleutelmoment in Formule 1-kampioenschap