Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Vrouw in de F1? 'Binnen enkele jaren moet het mogelijk zijn'

Tatiana Calderón gelooft in haar kansen om binnen enkele jaren de Formule 1 te bereiken. Momenteel rijdt ze in de GP3 en is ze ontwikkelingsrijder voor het F1-team van Sauber.

Vrouwen in de Formule 1. Het is een thema wat de sport al langere tijd in zijn greep houdt. Talentvolle dames die direct vanuit de opstapklassen hun debuut kunnen maken in de sport zijn er eigenlijk niet, maar desondanks dichten enkele dames zichzelf toch kansen toe. Een daarvan is Tatiana Calderón die als ontwikkelingscoureur werkzaam is voor het team van Sauber. Tot een Formule 1-test is het tot op heden niet gekomen. "Mijn doel is om in de GP3 zo succesvol mogelijk te zijn en me in de picture te rijden voor een F1-contract. Ik werk nu met het F1-team van Sauber samen en zal tijdens een aantal raceweekenden ook aanwezig zijn en in de simulator werkzaamheden verrichten. Daardoor ben ik klaar om in de auto te stappen." De Formule 1 halen is het ultieme doel van Calderón, die kansen ziet. Zo laat ze aan Speedweek.com weten. "Natuurlijk zijn er ook andere raceklassen, maar mijn eerste doel is om de F1 te halen. Ik geloof dat me dat kan lukken. Op dit moment ben ik nog geen test- en reservecoureur, maar het afgelopen seizoen was ik al werkzaam als ontwikkelingscoureur voor het team. Het is aan het team om mijn rol te bepalen."

Een Formule 1-test lijkt er in 2018 niet in te zitten. Sauber heeft Calderón niet geselecteerd voor de in-season test in Barcelona volgende week. Ook een officieel debuut tijdens een vrije training lijkt uitgesloten. Fysiek acht Calderón zichzelf in staat om met de sterkere mannen te concurreren. "Natuurlijk hebben we 30 procent minder spieren dan de mannen, wat het zwaarder maakt. Momenteel ondervindt ik daar geen hinder van door mijn trainingsschema. Ik train vele uren per week in de 'martelmachine' zoals wij die noemen. Daarin trainen we de nekspieren. Mijn nek kan in een jaar tijd met negen centimeter in omtrek toenemen." "Mij is al zo vaak gezegd dat ik geen kans maak omdat ik een vrouw ben. Dat motiveert me alleen nog meer om het te proberen."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"