Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Formule 1 2022

W Series-coureur doet oproep aan F1 in discussie over nieuwe raceklasse: "Negeer ons niet"

W Series-coureur Jessica Hawkins verwelkomt het vooruitzicht van nog een raceklasse alleen voor vrouwen, maar is van mening dat er in die klasse nog steeds plek moet zijn voor huidige W Series-coureurs.

Jessica Hawkins W Series Miami 2022
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Jessica Hawkins gelooft dat de W Series en de W Series-coureurs een belangrijke rol zullen blijven spelen in de voortgang van vrouwelijke coureurs in de sport, ondanks het voornemen van de F1 om een soortgelijke raceklasse te lanceren.

Onlangs werd bekend dat de Formule 1 streeft naar de introductie van een nieuwe raceserie voor vrouwen, mogelijk al volgend seizoen. Het nieuws kwam niet lang na de inkorting van het derde seizoen van de W Series, waarvan de laatste drie races niet konden worden verreden vanwege financiële problemen.

De planning voor een nieuwe vrouwelijke raceserie, naar verluidt op Formule 4-niveau, bevindt zich nog in een vroeg stadium en moet nog de gebruikelijke goedkeuringsprocedures van de FIA doorlopen. Sinds de invoering van het kampioenschap hebben verschillende coureurs uit de W Series een functie binnen de Formule 1-wereld gekregen, waaronder Hawkins die nu coureursambassadeur voor het team van Aston Martin is.

Hawkins wil alles behalve wrijving

De timing van de onthulling van een vrouwelijke raceklasse die wordt opgezet door de Formule 1 heeft verschillende wenkbrauwen doen fronsen. De aankondiging kwam namelijk vlak na de bekendmaking van financiële problemen bij de W Series. Naar verluidt is het echter de bedoeling dat de twee kampioenschappen naast elkaar bestaan.

Hawkins sprak haar steun uit voor de nieuwe raceklasse en wil niet dat de verschillende competities elkaars concurrenten worden. Dat zou nadelig zijn voor beide kampioenschappen. "Om eerlijk te zijn weten we er niet echt veel van. Ik weet niet hoe lang deze gesprekken al lopen, maar ik zie het alleen maar als iets positiefs", vertelt Hawkins aan de media, waaronder RacingNews365.

"Elk kampioenschap dat vrouwen helpt, moet verwelkomd worden en we moeten hier alles aan doen om te assisteren. Ik zou ook graag willen dat het naast de W Series kan werken. Ik zou het vreselijk vinden als ze met elkaar gaan concurreren, want dat is niet waar we voor strijden."

"Het gaat er niet om wie de beste raceklasse heeft, het gaat erom hoe we samenwerken. We proberen allemaal hetzelfde te bereiken. Dus ja, ik denk dat het positief is."

"Het is niet te laat voor de W Series-coureurs"

De insteek van het potentiële, uitsluitend voor vrouwen bestemde kampioenschap dat gesteund is door de F1 zou de kansen voor jongere vrouwelijke coureurs moeten vergroten. De klasse zal moeten gaan fungeren als een opstapklasse naar de Formule 3 en de Formule 2.

Hawkins is voorstander van meer doorgroeimogelijkheden voor vrouwelijke coureurs, maar vindt het kortzichtig om de bestaande W Series-coureurs weg te zetten als 'te oud'. Ze neemt de beslissing van Aston Martin om de 41-jarige Fernando Alonso te contracteren als voorbeeld dat de oudere generatie nog kan presteren.

"Ik denk dat het zonde zou zijn om al het werk dat de W Series heeft verricht volledig te negeren. Het was baanbrekend op dat gebied", vertelt Hawkins. "Met dit nieuwe Formule 4-kampioenschap maakten ze zich, denk ik, zorgen over de leeftijd van sommige coureurs in de W Series. We hebben het meer nodig op een basisniveau. We hebben bijvoorbeeld ook een soort kartacademie nodig om het hele traject te kunnen bieden."

"Waarom zoeken we iemand die heel jong is? Bij Aston Martin hebben we net een 41-jarige gecontracteerd die nog in topvorm is. Waarom gebruiken we niet wat we al hebben om dat vooruit te helpen? Ik denk niet dat het (nieuwe, red.) F4-kampioenschap van de Formule 1 alle problemen zal gaan oplossen, maar het is zeker een enorm hulpmiddel. En ik juich dat toe, maar laten we degene die het al goed hebben gedaan niet negeren; het is nog niet te laat voor de iets ouderen."

Ook interessant:

Waar komt de bekende Hamilton-uitspraak 'It's hammer time' vandaan?

Een beetje Formule 1-fan weet nu precies waar we het over hebben, wie het zegt en tegen wie het wordt gezegd. Mercedes-engineer Peter Bonnington roept dit vaak tegen Lewis Hamilton, maar waar komt die uitspraak precies vandaan? We leggen het je uit in de onderstaande video.

Speel de Viaplay Pitstop Challenge en maak kans op een VIP kartavond met Tom Coronel.

Speel nu de pitstop game

4 reacties

RN365 Special
Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"

RacingNews365 zat na het F1-seizoen samen met niemand minder dan Max Verstappen voor een exclusief interview. In dit eerste deel vertelt Max over Gianpiero 'GP' Lambiase, zijn race-engineer met wie hij als het even kan voor altijd samen wil werken. Hij beschrijft de onderlinge relatie gekscherend als een 'huwelijk'. Maar wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje?

Lees meer
Viaplay
x
Exclusief Verstappen pareert Leclerc: 'Hij verloor de F1-wereldtitel al eerder'