Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waanzinnige ronde levert Hamilton pole op, Verstappen keurig tweede

Drie jaar geleden kwalificeerde Lewis Hamilton zich als vijfde voor de Grand Prix van Singapore, de Brit reed destijds een 1.45.300. Het Marina Bay Street Circuit was gewoonweg geen 'Mercedes-circuit', zo klonk het excuus destijds. Op zaterdagavond (lokale tijd) zette Hamilton het voor eens en altijd recht door een waanzinnige ronde uit de hoge hoed te toveren.

De Brit reed een ongelooflijke 1.36.015 en was daarmee negen complete tellen rapper dan dat hij in zijn kampioenschapswinnende wagen van 2015 was. Geen Ferrari-feestje dus, sterker nog: geen enkele Ferrari op de eerste startrij. Max Verstappen reed namelijk tegen alle verwachtingen in naar een ijzersterke tweede plaats. De Nederlander gaf slechts drie tienden toe ten opzichte van Hamilton.

Waar de kansen van Red Bull na een slechte derde vrije training leken te zijn verkeken, daar sloeg met name kwalificatiewonder Verstappen toe in de allesbepalende tijdtraining. Aan de losgebroken Hamilton kon de Nederlander niet tippen, maar de tweede startplaats biedt enorm veel hoop voor de race op zondag. Dat het rondje van Hamilton bijzonder fenomenaal was werd bewezen door teammaat Valtteri Bottas, die niet verder kwam dan een vierde plaats, op zeven tienden van zijn teamgenoot. Hamiltons titelrivaal Sebastian Vettel moest het, tot zijn grote teleurstelling, doen met een derde plaats. Ook Verstappen had zijn teamgenoot bij de kladden: Daniel Ricciardo noteerde een tijd die slechts een zesde plaats opleverde, nog achter de tweede Ferrari van Kimi Raikkonen. Achter het grove geweld van de drie topteams eiste Sergio Pérez de zevende plaats op, Romain Grosjean werd keurig achtste. Esteban Ocon en Nico Hülkenberg geraakten nipt in de toptienkwalificatie, Fernando Alonso en Carlos Sainz kwamen op hun beurt net tekort. Grote tegenvaller in de middenmoot was Kevin Magnussen, die na achttien minuten uit moest stappen en zondag als zestiende van start gaat. De Ferrari's probeerden tijdens het tweede gedeelte van de kwalificatie een tactische truc door te voeren door op ultrasofts in plaats van op de gangbare hypersofts tijden te rijden, maar die vlieger ging niet op omdat het rubber gewoonweg niet snel genoeg was. Vettel en Raikkonen moesten zodoende terug naar hypersofts om veilig te zijn van Q3. Hamilton en Bottas kregen het echter wél voor elkaar om hypersofts uit te sparen. Het tweetal reed al in Q1 op ultrasofts en ondanks dat het voor Hamilton nog billenknijpen werd met een veertiende tijd, kwamen de Brit en de Fin door naar het tweede gedeelte. Hamilton start zondag dus als eerste, met naast hem Verstappen op de voorste startrij. Vettel moet vanaf P3 proberen om punten in te lopen op de man die vanaf pole vertrekt, Bottas en Raikkonen sluiten aan achter de Duitser. De Grand Prix van Singapore start om 14.10 uur Nederlandse tijd (en dus niet om 15.10 uur!), Racingnews365 doet uiteraard live verslag van de race.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'