Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom Albon en Grosjean niet voor hun geboorteland rijden

Het verhaal van Max Verstappen is bekend. De coureur van Red Bull Racing werd geboren in het Belgische Hasselt en moeder Sophie is een Belgische, maar hij koos voor een Nederlandse licentie naar de nationaliteit van vader Jos Verstappen.

Op de Formule 1-grid staan nog twee andere coureurs die in een ander land werden geboren, dan het land dat ze vertegenwoordigen. Nadat RacingNews365 het album ' vijf coureurs die niet onder de vlag van hun geboorteland reden ' publiceerde, regende het vraagtekens. Want waarom hebben Alexander Albon en Romain Grosjean een andere nationaliteit?

Allereerst Grosjean. De 32-jarige Haas-coureur zag het levenslicht in Genève, een stad dat gelegen is een uitstulpsel van Zwitserland. Desalniettemin vertegenwoordigt hij de Franse vlag. "Ik heb inderdaad twee paspoorten", spreekt Grosjean over de materie tegen dit medium. "Het zit zo: ik heb een Zwitserse vader en een Franse moeder. In het begin van mijn raceloopbaan reed ik met een Zwitsers vlaggetje op de wagen. Op een gegeven moment mocht ik mij bij het ontwikkelingsprogramma van Renault voegen, mits ik onder de Franse licentie zou rijden. Renault wilde namelijk graag een Franse coureur. Zodoende heb ik destijds de Franse licentie aangeschaft." Grosjean vindt het naar eigen zeggen totaal niet moeilijk om als Fransman te worden gezien. "Nee joh, ik voel me een Franse atleet en een Zwitsers persoon. Ik kartte in Frankrijk en begon mijn autosportcarrière in Frankrijk, zodoende voelt het racen veel meer Frans dan Zwitsers."

Alexander Albon reed in de eerste jaren van zijn loopbaan met een Britse vlag op de wagen. Tegenwoordig wordt de 22-jarige als vertegenwoordiger van Thailand beschouwd. "Het is vrij simpel: bij het aanvragen van een racelicentie moet je een nationaliteit invullen", spreekt Albon als we hem naar de kwestie vragen. "Ik zie mezelf als een Brit, maar evengoed als een Thai. Het ene gevoel overklast het andere gevoel niet." Red Bull is gebaseerd op een Thais energiedrankje, genaamd Krating Daeng. Of het zodoende met commerciële overwegingen is besloten om de Thaise nationaliteit aan te nemen? "Nee hoor, absoluut niet. Natuurlijk is er een connectie tussen Red Bull en Thailand, maar dat heeft niets te maken met mijn keuze voor het land. Mijn moeder is een Thaise en zodoende voel ik me ook een Thai", verklaart de in Londen geboren Albon.

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden