Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom Alfa Romeo na een sterk begin van het seizoen steeds verder weg is gezakt

Alfa Romeo kende een sterke start van het Formule 1-seizoen, maar richting de zomerstop nam de vorm af en verloor het team de voorsprong op haar rivalen.

Alfa Romeo is inmiddels haar gewichtsvoordeel in de Formule 1 ten opzichte van ander teams kwijtgeraakt doordat andere teams aerodynamische upgrades hebben doorgevoerd, aldus Xevi Pujolar, hoofd van Trackside Engineering bij Alfa Romeo. De nieuwe technische regelementen voor 2022 verhoogden het gewicht van de auto's tot net onder de 800kg. Alfa Romeo zou het enige team zijn dat aan het begin van het seizoen het ideale streefgewicht van 798kg had. Daardoor konden coureurs Valtteri Bottas en Guanyu Zhou al vroeg in het seizoen heel wat punten scoren, met bijvoorbeeld een vijfde plaats in Imola. De Italiaanse renstal heeft echter sinds de Grand Prix van Monaco nog maar in één race punten gescoord: een dubbele puntenfinish in Canada. Concurrerende teams als Alpine en McLaren nemen namelijk het stokje van Alfa Romeo over. Alfa Romeo staat momenteel zesde in het constructeursklassement met 44 punten achter McLaren en 17 punten voor Haas.

Alfa Romeo heeft gewichtsvoordeel verloren

De terugval is iets wat de Italiaanse renstal verwachtte, legt Pujolar uit. "Ik denk dat sommige teams door de upgrades die ze hebben doorgevoerd op het gebied van aerodynamica het gewicht van hun auto's hebben verlaagd", vertelt hij aan de media, waaronder RacingNews365. "Dus van onze kant waren we blij met het gewichtsvoordeel aan het begin van het seizoen en sommige teams uit het middenveld of zelfs de topteams moesten nog wat goedmaken op dat vlak." "We waren vrij sterk in het begin, omdat we al het gewichtsvoordeel hadden. Ik denk dat we nog steeds in de buurt van Alpine kunnen komen. McLaren was vrij sterk in Hongarije, maar we kunnen in ieder geval nog steeds vechten met een van hen aan de top van het middenveld."

Alfa Romeo komt met meer upgrades

Ondanks de recente, tegenvallende vorm van het team, kijkt Pujolar positief naar de rest van het seizoen. Hij verwacht dat zowel Bottas als Zhou voor de Grand Prix van België met vergelijkbaar materiaal uitgerust zullen zijn. "In de laatste paar races zagen we dat de concurrentie meer upgrades meebracht en liepen wij één stap achter. We waren aan het wachten op die upgrade voor Bottas en die upgrade werkte goed. Voor de volgende race hebben we de upgrade voor beide auto's", sluit Pujolar af.

Viaplay
x
Breaking Aston Martin in protest tegen uitslag kwalificatie