Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Michael Schumacher

Waarom Coulthard een Ferrari-contract afwees

Het had niet veel gescheeld, of David Coulthard had naast Michael Schumacher bij Ferrari gereden. Er was alleen één grote, contractuele afknapper.

Coulthard Mexico
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

David Coulthard reed op zijn hoogtepunt voor het team van McLaren, in de periode van 1996 tot en met 2004. Toentertijd kwam hij over van Williams. In 1998 en 1999 moest hij toekijken hoe zijn teamgenoot, Mika Hakkinen, het kampioenschap binnensleepte voor McLaren. In 2001 werd de Schot vice-wereldkampioen achter Michael Schumacher, maar daarna vielen de resultaten tegen en moest hij uiteindelijk het veld ruimen, omdat teamgenoot Kimi Raikkonen beter presteerde.

Geen gelijke kansen

Nadat McLaren afscheid nam van Coulthard, kreeg de voormalig coureur een contract van Ferrari voorgelegd, waarbij hij vanaf 2005 de teamgenoot van wereldkampioen Michael Schumacher zou worden. In de podcast Formula For Success onthult hij tegenover voormalig F1-teambaas Eddie Jordan de specificaties van dit aangeboden Ferrari-contract: "Dat was het enige team waarmee ik écht heb gesproken tijdens mijn negen jaar bij McLaren."

"Ik ontmoette Jean Todt (Ferrari-teambaas van 1993 tot en met begin 2009) in Parijs in zijn appartement om te praten over de mogelijkheid om voor Ferrari te rijden", legt Coulthard uit. "Als ik het me goed kan herinneren, was dit eigenlijk een nummer twee-contract, en ondanks wat je nu zou kunnen concluderen uit mijn carrière, had ik toen het gevoel dat ik niets zou gaan tekenen wat geen gelijke kansen bood."

Bovendien was de filosofie bij McLaren anders dan bij de Italiaanse renstal: "Alle lof voor Ron (Dennis, voormalig McLaren-CEO toentertijd, red.) en McLaren, het contract dat ze aanboden was altijd gebaseerd op gelijke kansen."

Al mocht de Schot niet tegen de wensen van de grote baas ingaan. "Hoewel er een clausule was die zei dat je de instructies van de teambaas moet accepteren, in welke omstandigheid dan ook, kreeg ik in grote lijnen een eerlijke en gelijke kans om door te breken en te kijken hoe goed ik mijn vaardigheden kon ontwikkelen."

Het contract dat Ferrari hem aanbood, zat anders in elkaar. Hier zou hij te allen tijde de zevenvoudig kampioen moeten helpen. "Het kwam erop neer dat als ik vierde werd, en Michael vijfde, dat ik moest opschuiven. En tot en met de leiding aan toe. Ik kon er gewoon niet mee akkoord gaan om dat te tekenen." Niet veel later besloot de McLaren-coureur de overstap naar het team van Red Bull te maken.

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Mercedes Hamilton wijst eigen vervanger aan: "Ik zou hem kiezen"